Hvor usunt er egentlig sukker? 5 Fleip og fakta

10. november 2015 | Kropp

For noen måneder siden var jeg på en pressevent med hele Norges trimdronning Kari Jaquesson. Jeg husker ikke så mye av alt det hun sa, men en ting ble jeg veldig glad for å høre! Hennes mening om at sukker faktisk ikke er farlig!

For det er det ikke. Som så mye annet vi gjør, ikke gjør, spiser og ikke spiser er det mengden av sukkeret som har en innvirkning på vår kropp, helse og faktisk hummør, så i dag hadde jeg tenkt å rydde litt opp i noen enkle, men gjengående myter om sukker.

Er du klar?

Chocolate candies background


Licensed from:
Erdosain

/
yayimages.com

 

Jelly Candies


Licensed from:
antpkr

/
yayimages.comKunstig søtning er sunnere enn sukker.


Fleip og fakta.

Sannheten er at dette kan vi faktisk ikke vite ennå! De fleste produkter uten kalorier og uten innvirkning på blodsukkeret har hvert på markede i så kort tid at det ikke er gjort nok studier på disse stoffene og hvilken effekt de vil ha på kroppen ved bruk over lang tid.

Personlig prøver jeg å tenke at litt av alt er greit. Jeg bruker litt sukker, mye naturlige alternativer som dadler, banan, honning og noe kunstig søtning. Dog prøver jeg så godt det lar seg gjøre å styre unna det som er 100% kjemisk fremstilt. Men vi har alle våre uvaner..

 


Rørsukker er sunnere enn vanlig hvitt sukker.


Fleip.

Det er ingen forskjell på disse to alternativene når det kommer til næringsinnhold og hvordan de påvirker kropp og blodsukker.

 


Fruktsukker er like usunt som vanlig sukker.


Fleip og fakta.

Sukker er sukker og inneholder like mye kalorier per gram, men det du må tenke på et i frukten har sukkeret selskap av vann og kostfibere.

Hva så?

Det vil si at selv en en frukt inneholder sukker så er det svært lite per 100 gram, og i tillegg til dette vil kostfiberene dempe effekten dette sukkeret har på ditt blodsukker. Og for all del ikke glem alle de viktige vitaminene og antioksidantene du finner i fersk fruk! Spis med den beste samvittighet!

 


Sukker er skadelig for kroppen.


Fakta.

Når du spiser sukker stiger blodsukkeret og kroppen skiller ut hormonet insulin. Insulin produseres i bukspyttkjertelen, og hormonets jobb er å transportere sukkeret ut av blodbanen og inn i muskelcellene.

Når kroppen stadig må sette inn store ressurser for å rydde opp i det høyet blodsukkeret blir bukspyttkjertelen overarbeidet og i det lange løp sliter store blodsukkersvingninger på organene.

 


Sukker kan gjøre deg både hyperaktiv og sliten.


Fakta.

Når du spiser sukker opplever du som nevnt en stigning i blodsukkeret. For noen kan dette føles som et fysiskt kick. Desverre er ofte denne effekten etterfulgt tretthet. Mange opplever derfor å bli veldig trøtte og daffe etter inntak av mye godis og kaker.


Noen som kjenner seg igjen?


10. november 2015 | Kropp

Kommentarer (2)

  1. Jeg er så fan av bloggen din og måten du understreker viktigheten av en god balanse. Innleggene dine er varierte, med høy kvalitet og sunn kunnskap! Du gjør både treningsøvelser og matretter enkle og gode som jeg drar stor nytte av. Gleder meg til å følge deg videre! Takk for tid og innsats du legger i dette, du inspirerer <3

  2. Jeg har et spm ang. kostholdsplanene dine(fit på 30 dager). Jeg har ikke tid til å trene for tiden, men vil jeg kunne gå ned noe før jeg starter å trene? Å er det greit å kunne holde seg til den samme kostholdsplanen som gjelder for en uke, altså vil jeg få samme virkning? Treningsopplegget skal startes 1 desember, pga sykdom.Takker på forhåndMvhAnastasia

Comments are closed.