Hvilken effekt har 10.000 skritt om dagen?

25. februar 2016 | Kropp

Walking


Licensed from:
Bigalbaloo

/
yayimages.com


 

 

Kjøper du en skritt-teller, aktivitetsmåler eller FITbit i dag er det stor sannsynlighet for at standarinnstillingen anbefaler minst 10.000 skritt om dagen. Du tenker kanskje at dette bunner i dyp forskining rundt hva som er best for din fysiske form og helse? Slik er det altså ikke!

De første pedometerene, eller skritt-tellerene, som kom på markede i Japan i 1960 ble nemelig kalt «manpo – kei» som betyr 10.000 skritt-meter. Så uten noen større vitenskaplig bakgrunn enn det går og går og går mange for å fylle kvoten på 10.000 skritt om dagen. 


Men det har da en effekt?!


Ja, det har det absolutt! Og det skal vi se på nå!

 

 

 


Bedre insulinfølsomhet. 

Det øyeblikket du når 10.000 skritt om dagen eller mer faller risikoen for å utvikle diabtes type 2. Dette kommer av at du utvikler en bedre insulinfølsomhet. Har du allerede diabetes type 1 eller 2 er bedre insulinfølsomhet veldig viktig! Bedre insulinfølsomhet kan også bidra positivt til vekttap.


Mindre ondter. 

Å gå er noe av det beste du kan gjøre for ryggen din, ikke bare for å forebygge ryggproblemer, men det kan også lindre eksisterende ryggondter. 


Bra for fordøyelsen. 

All aktivitet er bra forfordøyelsen. En ting er at blodgjennomstrømningen går fortere en annen er at magemusklene masserer tarmene og optimerer fordøyelsen.  Så om du sliter med hard mage eller oppblåsthet – ut og gå. 


Forebygger benskjørhet. 

Å gå, særlig i ulemdt terreng, er med på å fremme knoklenes opptak av kalsium fra kosten og styrker knokler og ledd.


Hjerte og karsykdommer. 

30 minutter aktivitet om dagen kan forlenge livet med flere år og har en rekke positive innvirkninger på ditt hjerte og karsystem.

 


Hva med kondisjon?

All aktivitet utover det kroppen din er vant med vil ha positiv innvirkining på din kondisjon. Er du inaktiv og utrent vil 10.000 skritt om dagen bety mye for din kondisjon- til å begynne med. Etterhvert vil kroppen bli vant med denne aktivitetsmengden og fremgang vil bli til vedlikehold. Ønsker man da å fortsette fremgangen må man øke belastningen ved å gå fortere eller i mer ulendt terreng – kanskje samle noen av disse 10.000 skrittene i lengre, sammenhengende gåturer.

 


Kan disse 10.000 skrittene erstatte en treningsøkt?

Det kommer helt klart ann på hva dine treningsmål er! Om målet er generelt bedre helse viser punktene over at ja det kan det. 

 


Er det nyttig om man ønsker å gå ned i vekt?

Avhengig av hvor fort du går, alder og vekt forbrenner man mellom 400-600 kalorier ved å gå 10.000 skritt. Ønsker du å gå ned 0,5 kilo i uka trenger du et kaloriunderskudd på 500 kalorier om dagen, så å 
øke 

aktiviteten med 10.000 skritt er en veldig enkel måte å gjøre dette på. Jeg må da pressisere at om du kjøper en skritt-teller i dag og kartlegger at du går 6000 skritt i løpet av en vanlig hverdag må du nå 16.000 om dagen for å skape et kaloriunderskudd.

 

All aktivitet er bra aktivitet, men akkuart når det gjelder å gå så er 
Jo mer, jo bedre.

Men det
 

skal faktisk ikke så mye til for å nå 10.000 skritt om dagen.

– Ta trappen

– Parker litt lengre unna på butikken

– Reis deg opp en gang i timen og ta en runde på kontoret

– Avtal en gående lunsjpause med en kollega

– Litt husarbeid

Så er du faktisk der.  Om dette alt tilsvarer ditt aktivitetsnivå i dag vil jeg heller anbefale deg å øke det 
litt til.

 


Blunke Smil


Desiree


25. februar 2016 | Kropp

Kommentarer (3)

  1. Anita funk: Mener at hvis du vanligvis går 6000 skritt om dagen, hver dag ( for eksempel på jobb) og målet er å få et økt kaloriforbruk fordi du vil ned i vekt, så burde du øke aktiviteten utover din hverdagsaktivitet (6000 skritt)

  2. Jeg har polar loop aktivitetsbånd og den måler at jeg daglig går omkring 30 tusen skritt. (Det er kun jobb) har selvfølgelig lyst til å gå mer når jeg kommer hjem, men føler meg alltid helt utslitt.. Hvordan skal jeg klare å motivere meg selv til å gå/jogge når jeg kommer hjem?

  3. Ida: Trenger du det da? 🙂 Kanskje kroppen og motivasjonen ville ha godt av en annen type aktivitet når du er så mye på bena ellers 🙂

Comments are closed.