Havre- vår egen lille superfood!

30. november 2015 | Frokost

Jeg bruker mye havregryn til baking, og i dag fikk jeg spørsmål om hvorfor jeg foretrekker dette kornslaget forran mange andre.

Først skal jeg innrømme at grunn nummer en er at det er så lett å bruke! Havregryn sveller lett og gjør bakeverk saftige uten at du trenger gjærm heving eller mindre magevennlige kornsorter.

Det som gjør havren så magevennlig er så klart det høye fiberinnholdet, men havrens protein inneholder heller ikke gluten. I dag er det stadig flere som reagerer negativt på mat med høyt gluteninnhold.

Desverre er det slik at uten gluten kan ikke gjærbakst heve… men man kan blande inn opptil 30 prosent havremel eller havregryn i en hvetedeig, uten at bakeevnen svekkes. Tips.

Ernæringsmessig overgår havre alle andre kornslag!

Havre inneholder store mengder mineraler, spesielt jern og vitamin B. Det er vennlig for lommeboka, drøyt i bruk, metter lenge og er kjempe godt.

Den enkleste måten å få i seg denne godsaken på er kanskje og spise den som gryn med melk på, eller som grøt.

Desverre kan dette fort bli en kjedelig affære hvis man holder seg til gryn, melk, smør og sukker…

1 del gryn

2 deler væske

Kokes opp under omrøring, ca 3 min

Her er mitt forslag til en litt mer pimpa havregrøt:

1 del gryn

2 deler soyamelk med vaniljesmak

Kokes opp.

Tilsett en eggehvite og noen hakkede nøtter, så har du straks et fullverdig måltid.

NAM!

Egentlig er det bare fantasien som setter grenser!

Prøv også grøt med:

-eple og kanel

-div syltetøy

-eple og peanutsmør

-kakaopulver og peanutsmør

-vaniljeproteinpulver og blåbær

-sukrin gold

– fibersirup gold, mandler og kanel

Har du en favoritt?

– Desiree


30. november 2015 | Frokost

Kommentarer (5)

  1. Jeg bruker 50 g havregryn og litt lettmelk, koker dette til grøt og så rører jeg inn ca 100 g mager cottage cheese i etterpå.veldig veldig godt. Varierer med å servere den med syltetøy og sukker og kanel. 🙂

  2. Jeg spiser ca 1dl havregryn, 1 dl melk/vann, 1 boks 0% blåbær yoghurt og 1 banan til enten frokost eller lunsj hver dag som havregrøt, ved å varme i mikroen i 2-3min, det er så godt! Men jeg lurer på om det er et komplett måltid, burde jeg ha mer eller mindre av noe?

  3. Havregrynsgrøt spiser jeg ofte også og min favoritt om dagen er den jeg har hatt til lunsj nå i det siste rett etter en real styrkeøkt: en god porsjon havregrynsgrøt lagd med melk OG sjokoladeprotein, og en dæsj eller to med sukkerfritt blåbærsyltetøy…. Det kunne jeg spist flere ganger om dagen, men da hadde jeg vell fort blitt lei av det 🙂

Comments are closed.