Havre; et lite superkorn.

22. januar 2015 | Ernæring

Jeg bruker mye havregryn til baking, og i dag fikk jeg spørsmål om hvorfor jeg foretrekker dette kornslaget forran mange andre.


Først skal jeg innrømme at grunn nummer en er at det er så lett å bruke! Havregryn sveller lett og gjør bakeverk saftige uten at du trenger gjærm heving eller mindre magevennlige kornsorter.

Det som gjør havren så magevennlig er så klart det høye fiberinnholdet, men havrens protein inneholder heller ikke gluten. I dag er det stadig flere som reagerer negativt på mat med høyt gluteninnhold.

Desverre er det slik at uten gluten kan ikke gjærbakst heve… men man kan blande inn opptil 30 prosent havremel eller havregryn i en hvetedeig, uten at bakeevnen svekkes. Tips.


 Ernæringsmessig overgår havre alle andre kornslag!

Havre inneholder store mengder mineraler, spesielt jern og vitamin B. Det er vennlig for lommeboka, drøyt i bruk, metter lenge og er kjempe godt.

Den enkleste måten å få i seg denne godsaken på er kanskje og spise den som gryn med melk på, eller som grøt.
Desverre kan dette fort bli en kjedelig affære hvis man holder seg til gryn, melk, smør og sukker…

1 del gryn
2 deler væske

Kokes opp under omrøring, ca 3 min

Her er mitt forslag til en litt mer pimpa havregrøt:

1 del gryn
2 deler soyamelk med vaniljesmak

Kokes opp.

Tilsett en eggehvite og noen hakkede nøtter, så har du straks et fullverdig måltid.

NAM!

Egentlig er det bare fantasien som setter grenser!

Prøv også grøt med:

-eple og kanel
-div syltetøy
-eple og peanutsmør
-kakaopulver og peanutsmør
-vaniljeproteinpulver og blåbær
-sukrin gold

Har du en favoritt?


22. januar 2015 | Ernæring

Kommentarer (11)

  1. Så godt! Desverre blir jeg dårlig av å spise havregryn har jeg nylig funnet ut av 🙁 genialt korn å bruke i mange settinger 🙂

  2. Jeg spiser masse havre, både i form av gryn og mel. Er så enig med deg; så enkelt og så godt. Akkurat som jeg liker det 😉 blander det inn i det jeg spiser så fort som mulig; rundstykker, muffinser, cottage cheese blandinger,smoothies osv osv 🙂

  3. Havregryn er naturlig glutenfritt, men blir «forurenset» av gluten under dyrking og produksjon. Så en person med cøliaki eller glutenintoleranse kan reagere på havregryn. Men det finnes glutenfrie havregryn som er trygge 🙂

  4. Hvor stor del skal man ha med havregryn når man følger fitpå30? Er det 1dl?Forstår att det er forholdet 1 del gryn til 2 deler veske, men kan fort bli litt mye hos meg, elsker havregrøt 🙂 hehe..

  5. Kald svellet havregrøt! Havregryn,vann,litt salt og sukrin, og en skje gresk youghurt! Sett i kjøleskapet over natta i en boks m lokk.klar til servering! Kan ha i den smak du liker under svelling: kanel og kokos er min favoritt, eller gojibær og kanel.ved servering kan du putte på det du liker feks banan,fruktbiter,kokos,frø.

Comments are closed.