Gluten; fleip og fakta

1. desember 2015 | Ernæring

Stadig flere velger redusere inntaket av gluten eller velger glutenfrie produkter og matvarer i den tro at dette er sunt eller godt for en. Men er glutenfrie produkter sunnere? Og hvilke helsefordeler er det ved å kutte ut gluten?

 

Close up of fresh and delicious bread


Licensed from:
Wavebreakmedia

/
yayimages.com

pasta cereals and legumes


Licensed from:
blackpixel

/
yayimages.com


Vi ser på noen fleip og fakta.

 


Stadig flere blir gluteninntollerante.


Fleip og fakta.

Anntall personer med diagnosen glutenallergi har helt klart steget de siste årene, men man er usikre på om dette er fordi det faktisk er flere som utvikler allergi eller om det er fordi vi har blitt flinkere til å teste personer for det.

 


Glutenfrie produkter er sunnere enn de med gluten.


Fleip.

Faktisk er det sånn at mange glutenfrie varianter inneholder mindre av det gode fiberet, som tarmene trenger, enn de produktene som inneholder gluten.

Velger du glutenfritt – ta derfor en ekstra god kikk på baksiden og sjekk både fiberinnhold og om det er tilsatt ekstra sukker. Det er desverre mange syndere, men det kommer også mange gode produkter på markede.

 


Opplever du å få du vondt i magen av å spise brød, pasta osv har du mest sannsynligvis glutenallergi.


Fleip.

Tall viser av kun 1% av befolkningen har glutenallergi, men mange symptomer på glutenallergi dukker også opp hos de 15% av befolkningen som har irritabel tykktarm. Har du vondt i magen, så ikke gå til Per i hagen, men oppsøk en lege.

 


Havre er glutenfritt.


Fakta.

Havre er fra naturens side glutenfritt, men blir ofte produsert i samme maskineri som andre produkter med gluten. Så om du ønsker å kutte ned på gluten kan du spise havre, men om du har allergi burde du velge havregryn merket glutenfrie.

Ears of corn


Licensed from:
Ivonnewierink

/
yayimages.com

 


Noen er mer tollerante ovenfor gluten enn andre.


Fakta.

Noen mennesker reagerer lettere på gluten enn andre, uten at de nødvendigvis har en allergi som slår ut på en test. Det kan være mange årsaker til dette.

 


Mange opplever å få mindre mageondt av å kutte ut gluten. Dette betyr vel at gluten ikke er bra for kroppen?


Fleip og fakta.

Gluten er et protein som friske tarmer fint klarer å håndtere i normale mengder. Problemet ligger nok heller i at vi i dag spiser mye mer gluten enn vi gjorde før i tiden!

Ikke bare spiser vi flere produkter laget på hvete, rug og bygg, men mange ferdigprodukter, halvstekte brød og bakevarer er faktisk tilsatt ekstra gluten, noe mange nok ikke er klar over.

 


Hva tenker du?

 


Vil du stemme meg frem som årets Trenings/helseblogg kan du gjøre dette
HER


<3

 SmilDesiree

 

 

 


1. desember 2015 | Ernæring