FIT på 30 dager; Det handler om MAT.

2. september 2014 | Kropp

Dere er utrolig flinke til å spørre når dere lurer på noe. Ikke slutt med det.

De aller fleste spørsmålene handler om mat.


Kan jeg spise dette, hvor mye kan jeg spise av det, hvis jeg ikke liker sånn, men sånn, hvis jeg ikke tåler det og det.

Jeg tenkte jeg skulle dele litt av teorien bak kostplanen deres, så kanskje dere klarer å senke skuldrene litt.

For hva er det egentlig med oss mennesker og mat?


Så mange tanker, følelser og asosiasjoner vi har rundt noe som burde være så enkelt som to små ord;
sulten og mett.


Men istede handler det om nytelse, lyst, sosiale forventninger, status, skam, kos, sorg, ersatning, vaner, glede, stress, tradisjoner, overflod, savn, kultur, helse, avhengighet, ja jeg kunne fortsatt i det uendelige!



Vi er rare! Jeg er rar!

Mat betyr mye! Det er godt, det er intressant, det er gøy hvordan det kan påvirke oss!

Hummør, energinivå, ytelsesevne både mentalt og fysisk, vår helse.


Men hva er det optimale kostholdet?

Ha, jeg skulle ønske jeg hadde svaret på det!

Men hvis man sammenfatter en del sanheter kommer de fleste allikevel frem til denne modellen:

 

Rene proteinkilder vil si kylling, kalkun, fisk, skalldyr, biff, karbonadedeig, kyllingkjøttdeig, svinefillet, egg, cottage cheese, magre oster og magre meieriprodukter.

 

 

Karbohydrater med lav GI vil si GROVE kornprodukter, frukt med høyt vanninnhold, bær, grov pasta og grov ris. Her finnes det en rekke lav karbovarianter på markede for de som ønsker å prøve det.

Tradisjonelt sett har dette fylt mye av den norske tallerkenmodellen! Trener du mye burde du nok spise noe mer enn dette, men har du et ønske om å gå ned i vekt er dette riktig mengde for deg. Spis deg mett i grønnsaker og proteiner.

 

 

Fet fisk går under proteiner.

Andre sunne fettkilder er avokado, nøtter, frø, oliven, kokosolje, olivenolje, rapsolje og andre veganske oljer. Dog vil jeg anbefale å steke i meierismør.


Hvorfor?
Det er et innlegg i seg selv.

Grønnsaker som inneholder lite stivelse er enkelt sagt alle grønnsaker som vokser over bakken. Personlig synes jeg man kan og skal spise alle typer grønnsaker. Vær flink til å variere og prøv nye ting.

 


Jeg tror egentlig ikke at folks problem er å vite hva som er sunt og usunt, men at de ikke helt vet hva og hvordan de skal lage det.

Har jeg rett?

Ta utgangspunkt i dine trafisjonelle middagsretter.


Lag lasangen med karbonadedeig, server ekstra grønnsaker til søndagssteken, bruk kalkunbryst til tacoen, osv, osv.

Skulle du allikevel trenge mer konkret inspirasjon, bruk nettet.
Det flommer over av mennesker med masse kunnskap og lidenskap for god, sunn mat, som daglig deler oppskrifter og inspirasjon.

 

Vær nyskjerrig, og prøv deg frem!

 

– Desiree

 


#matprat


#kosthold


#inspirasjon


#bramat


#proteiner


#fett


#karbohydrater


#fitpå30


#kostplan


#challenge


2. september 2014 | Kropp

Kommentarer (2)

Comments are closed.