Fire forbudte matvarer du kan spise med god samvittighet

11. januar 2017 | Ernæring

For snart fire år siden startet jeg denne bloggen fordi jeg hadde lyst til å vise folk at det å leve sunt ikke trenger å være så komplisert.

Jeg hadde jobbet i treningsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder i over åtte år, og hadde etterhvert sett meg lei på trendy dietter, ja mat, nei mat, kompliserte treningsprogrammer og stadig nye «sannheter». Jeg møtte daglig mennesker som var det jeg kaller «sunnhetsforvirret», og jeg forstår godt at folk blir forvirret når man hører så mye forskjellig.

Bilde; Shutterstock

Sannheten er at de fleste trender og metoder fungerer, det handler bare om å finne det som fungerer for deg!

Min erfaring forteller meg at for folk flest fungerer det å legge til mer frukt, grønt, proteiner og sunt fett i kostholdet.

Med et positivt fokus på det du kan spise mer av, forsvinner ofte det negative fokuset på det man kanskje trenger mindre av.

 

Så med det i bakhode skal vi i dag se på 4 «forbudte» matvarer du trygt kan unne deg i ny og ne, uten at det skal gi deg dårlig samvittighet!

 


Brød: 

For noen år siden gjorde lavkarbo sitt inntog i Norge, og brød ble over natten «ut». Det er mange gode grunner til at brød ikke trenger å være hovedingrediensen til både frokost, lunsj og kvelds. Men det er helt klart plass til ett godt brød i ett balansert kosthold!

 • Grove brød er rike på kostfibere. Disse påvirker ikke blodsukkeret eller forbrenningen negativt.
 • Kostfiberene er viktig for en god tarmhelse. De er også med på å redusere risikoen for en rekke kreftformer og livsstilsykdommer.
 • Korn er rikt på jern som transporterer oxygen til cellene våre.


Velg blant de groveste brødtypene, og lag et godt sammensatt måltid ved å toppe brødet med masse godt, magert og proteinrikt pålegg. 

 

Banan: 
Jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne å skryte av denne frukten! Ja, den inneholder nesten dobbelt så mange kalorier som annen frukt, men de fleste balanserte kosthold tåler en banan om dagen!

 • Banan er godt for benbygningen.
 • Inneholder store mengder potassium. Potassium bedrer væskebalansen i kroppen. Det hjelper også kroppen å holde et normalt blodtrykk, det hjelper musklene dine til å trekke seg sammen og det er essensielt for fornyelsen av nye celler.
 • Godt for fordøyelsen..
 • Gir raskt energi.
 • Banan innholder stoffer som øker produksjon av lykkehormonet serotonin.


Spis gjerne en banan om dagen, eller hva med å bytte ut hvitt sukker med banan neste gang du skal bake – slik som jeg har gjort i denne oppskriften på sjokoladeboller.

Bilde; Shutterstock


Potet 
er nok en ting vi har fått litt skrekken for, men det er absolutt ingenting i veien for å bruke denne mettendes grønnsaken som er tilbehør på middagstallerkenen!

 • Poteter inneholder mye kalium.
 • Poteter inneholder B6. Dette er et vitamin som ikke lagres i kroppen. Derfor trenger vi det jevnlig.
 • Spiser du poteten med skallet på får du litt ekstra fiber.
 • Potet er faktisk en god kilde til vitamin C.

Tenk at 1/8 del av middagstallerkenen kan brukes til tilbehør som potet, grovt brød og fullkornspasta. Aktive barn og voksne som trener mye trenger gjerne litt mer.

Forskjell på potet og søtpotet? Det kan du lese mer om her.


Sukker: 

Grunnen til at jeg har valgt å ta med denne er rett og slett fordi mange etterhvert har fått den oppfattelsen at ALT som inneholder sukker er farlig. Gang på  gang ser jeg at folk som jobber for en livsstilsforandring føler et stort nederlag og gir litt opp fordi de har spist et kakestykke mer enn planlagt eller ikke klarte å styre unna sjokoladen som lurte i skapet.

Sukker i seg selv er ikke skadelig. Problemet i år 2015 er bare at mange av oss for i oss alt for mye av det. Styrer man unna verstingene som brus, juice og godis i hverdagene, er det faktisk plass til et kakestykke «for mye» i ny og ne.

Lyst til å kue sukkertrangen? Les mine tips her

 

Følg meg gjerne på Snapchat (Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min.

Stort Smil

Desiree

 

11. januar 2017 | Ernæring

Kommentarer (3)

 1. Viktig og du har helt rett! 🙂
  Bare lurte på en ting. Har du noen gang hatt en skade, som har gjort at du ikke har kunne løpe?
  Jeg har nemlig fått en skade i ryggen, og har ikke løpt på en uke. Dette kommer fra en som løper mye og er avhengig av denne treningen! Elsker løping og har lyst å konkurrere senere.
  Så spørsmålet er, hvor lang tid tar det før kroppen kommer ut av form? Har jeg blitt i mye dårligere form nå etter en uke fri? Har en ryggskade, så klarer ikke få gjort så mye annet enn litt spinning 🙁
  Hadde satt pris på svar! <3

  1. Jeg har aldri hatt noen skader – #bakibordet!
   Hvis du trener alternativy , som spinning, vil ikke formen lide av det – kanskje den blir bedre fordi kroppen får litt variasjon 😉

   1. Takk for raskt svar! Er så fortvilet skjønner du 😉 aldri hatt skade før nå jeg heller! 🙂 Ha en fin dag!

Comments are closed.