Fenomen: Morgencardio

7. juni 2013 | Trening

Strong is the new skinny, fitness, trente kropper og definerte muskler er i vinden som aldri før. Denne trenden følger med seg et større fokus på styrketrening, kosthold, diet og «morningcardio».

Går du inn på for eksemple Instagram og taster inn
#morningcardio

får du opp over 10.000 bilder!

Men hva er egentlig dette fenomenet, hva skal det være godt for og er det virkelig så effektivt?


Først, hva er morgencardio?

Jo, kondisjonstrening utført om morningen på tom mage.


Hva er det godt for?

Dette skal angivelig booste fettforbrenningen, da kroppens glycogenlagere er lave om morningen, og kroppen dermed ikke har annet valg enn å bruke fett som energikilde under økten.


Men er det effektivt?

Min mening? Ja! og nei….

La meg forklare.


Ulemper med morgencardio:

 • Det er en rekke faktorer som påvirker kroppens evne til å forbrenne fett. En av de viktigste er stress og nok søvn! Å dra seg opp i otta for å rekke en rask gåtur før jobb kan derfor ha motsatt effekt på mange.
 • Mindre energi gjør at du ikke klarer å yte under økten. Med litt mat i kroppen før treningen vil du klare å trene med en høyere intensitet, som på sin side gir økt forbrenning, ikke bare under økten, men også utover dagen.
 • Trening ved høyere intensitet vil ikke bare føre til en høyere forbrenning timene etter trening. Det vil også forbedre ditt oksygenopptak.

             Hva skal jeg med et bedre oksygenopptak? Jeg vil bare ned i fettprosent?

             Et høyt oksygenopptak er bevist gjennom flere studier å være den viktigste påvirkningsfaktoren i din kropps evne til å forbrenne fett. Jo høyere oksygenopptak, jo høyere fettforbrenning har du!

Fordeler med morgencardio:

 • Teorien er bra nok den! Et lavt insulinnivå i kroppen (fordi du ikke har spist på forhånd) gjør at du under selve økten bruker energi fra hovedsaklig fettlagrene dine.
 • Det gir en god start på dagen.
 • Jenter, vi har som regel noen fettlagere som sitter litt bedre enn hos guttene. Kondisjonstrening gir økt blodsirkulasjon, som igjen gjør at fettlagerene slipper noe lettere i disse områdene, når det utføres på fastende mage. Dog vil jeg påpeke at en moderat gåtur på 20-60 minutter etter en styrketreningsøkt vil gi samme resultatet!


Konkulsjon?

Min konkusjon er variasjon. Jeg synes morgencardio kan være en god start på dagen, men det er altså ikke den eneste løsningen. Det er mange veier til Rom, dette er en av dem, men jeg velger en annen;)


7. juni 2013 | Trening

Kommentarer (8)

 1. bra blogg,og fine bilder du har på bloggen din!ha en utrolig fin helg/dag videre. Jeg ville bare minne om spørsmålsrunde på bloggen min,så nå har du mulighet til å spørre om det du vil .klem-myownfashion

 2. Morgencardio er det sjeldent det blir noe av her. Har testet det ett par ganger, og det er OK de gangene man ikke har på vekkerklokka for å rekke det. Men som du sier, det er bedre med en lite måltid innabords.

 3. Det der med morgenkardio og den totale nedgangen i fett& er svært usikker. Mye av forskningen rundt dette viser faktisk at man får en lavere forbrenning resten av dagen dersom man utfører morgenkardio på tom mage. Min tanke og mening rundt dette er at det er et altfor stort fokus på vektnedgang og hvordan det bør gjøres.Vi kan gjøre mye med å bare bevege oss mer. Gi faan i garasjeåpneren f.eks og heller gå ut av bilen for å åpne garasjeporten.Ikke gjør ting så himla vanskelig, for det er egentlig ikke det.

 4. John Richard – trimathlon: Som du sier 🙂 utrolig deilig de morningene man våkner tidlig av seg selv 🙂

 5. Svein Åge Jernslett: koselig å høre fra deg Svein Åge! Håper alt står bra til 🙂

 6. …funker utrolig dårlig da jeg såvidt kommer meg til brødboksen på tom mage.. 🙂 Må ihvertfall ha 2 brødskiver før jeg hiver meg på sykkel eller svømmer også spises resten av frokosten etter økta… Synes jeg får mye mer ut av økta da jeg har mer krefter og overskudd til å gjøre det jeg skal og ikke minst holde fokus.. tankene handler da ikke om maten jeg skal få etterpå, men selve økta!! 🙂 ..men hver sin lyst..

Comments are closed.