HVORFOR FÅR MAN SUKKERSUG | 6 vanligste årsakene og løsningen på problemet

21. februar 2018 | Ernæring

Denne uka har jeg en aldri så liten tema uke her på bloggen, og det jeg tar opp er sukkersug og dårlig samvittighet rundt dette.

Så langt har vi sett litt på hvorfor det er så vanskelig å slutte å spise snop og godis når man først har satt frem godsakene. Veldig mange av dere trodde at det handlet om viljestyrke, men som du kan lese i DETTE innlegget så er det ikke tilfellet. 

Så det er altså en av årsakene til at vi reagerer som vi gjør når vi først gir etter for søtsuget, men hvorfor opplever vi i det hele tatt søtsug?

Vi ser på de 6 vanligste årsakene.

 

SVINGENDE BLODSUKKER.

Denne har nok de fleste hørt før, men det er det også en god grunn til, det er fakta. Jo mer stabilt blodsukker du har, jo mindre sannsynlighet er det for at du opplever søtsug. Men hva som skal til for å holde blodsukkeret stabilt kan være veldig individuelt!

De rådene vi oftest hører er:

  • spis hyppige måltider
  • spis proteiner
  • velg frukt, grønt og grove kornprodukter
  • unngå sukker og kornprodukter med lyst mel/lite fiber

Det høres jo enkelt ut, men for noen er ikke det nok. Over til årsak nummer to.

 

SØTSUG KAN VÆRE ET TEGN PÅ AT DET DU SPISER IKKE ER RIKTIG FOR DEG OG DIN KROPP.

For når det kommer til kosthold så er det ikke sånn at one size fits all! Og opplever du ofte søtsug kan dette være et tegn på at du burde gjøre endringer i ditt kosthold. Kanskje du rett og slett spiser for lite? Det kan være at sammensetningen av den maten du spiser ikke er idel for deg. Kanskje har du andre ubalanser i kroppen?

Hva skal man da gjøre?

Om ikke du ønsker å oppsøke en kostholdsveileder så er det enkleste å prøve seg litt frem. Før gjerne kostholdsdagbok i noen dager og analyser hvordan du har det etter hvert enkelt måltid. Et måltid skal gi deg god energi, gjøre deg passe mett og holde deg både blid og fornøyd i hvertfall to timer etter at du har spist.

Blir du slapp og daff etter måltidet? Prøv å legg til litt ekstra karbohydrater, gjerne i form av frukt og grønt.

Blir du fort sulten igjen og opplever søtsug? Prøv å legg til litt ekstra proteiner. Og har du husket å inkludere litt fett? Fett er supert for å holde blodsukkeret stabilt og sørger for at du holder deg mett lengre.

Husk at alle måltider burde inneholde både karbohydrater, fett og proteiner.

LITE SØVN, MYE STRESS ELLER KANSKJE DU BRYGGER PÅ NOE?

Kroppen din ønsker det beste for deg og det beste for seg. Så når du er sliten eller har lite overskudd, sover dårlig, stresser eller kanskje brygger på noe, ja da vil kroppen din gjerne gi deg energi – kjapt! Men den har heller ikke lyst til å måtte jobbe så mye selv for at du skal få energi! Den vil gjerne slippe å over anstrenge seg når du ikke er helt på topp!

Den enkleste løsningen da er å sørge for at du spiser mat som gjør at blodsukkeret stiger fort! Altså raske karbohydrater, ofte i form av sukkerholdige saker.

Løsning?

Jeg får ofte frustrerte meldinger fra online kunder som sliter med å holde et sunt kosthold når man er syk. Er man syk så trenger så klart kroppen god næring for å komme seg fortere på bena, men det er også en grunn til at kroppen da ber om lett tilgjengelig energi.

Jeg sier ikke at du skal kaste deg over godt og blandet hver gang du får litt snue, men aksepter at dette har en naturlig årsak. Prøv å spise mat du har lyst på, men husk at et godt og balansert kosthold er viktig for å komme på bena igjen, og ikke mist for å holde deg der.

SOSIALE SETTINGER.

I visse settinger er vi vant til at det skal spises søte saker og snacks. Og denne forventningen alene gjør at man mentalt bygger opp et sukkersug. Høres det kjent ut?

Jeg tar med et tips jeg har delt flere ganger før:

Fyll tomrommet.

Når du velger å fjerne noe av sukkeret i kostholdet ditt vil den etterlate seg et tomrom.

Kanskje det er sjokoladebiten du pleier å ta til kaffen, kake på personalmøte, en latte med venninne, snop fredag og lørdag, sosiale sammenhenger.

Det beste du kan gjøre for å takle disse forandringene er å fylle tomrommet med noe annet. Sukkerfrie alternativer, frukt, nøtter, mørk sjokolade er alle gode alternativer.

10 sunne alternativer som kan fylle dette tomrommet kommer på bloggen i morgen! Følg med!

 

Følg meg gjerne på Instagram (Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

 

 

 

21. februar 2018 | Ernæring