Et anstrengt forhold til mat og trening…

2. oktober 2015 | Motivasjon

Under spørrerunden som nå kjører har det dukket opp mange spørsmål rundt dette med anstrengt forhold til mat, trening og kropp.

Noen opplever selv problemer og lurer på om jeg kan komme med råd, noen spørr mer direkte om dette er noe jeg selv har hatt erfaring med.

 


Slik jeg ser verden må man passe på å skille mellom en spiseforstyrrelse og et spiseproblem.

Er ikke det samme sak?

Absolutt ikke.

 


En spiseforstyrrelse handler egentlig svært lite om mat og kropp…

Hva?!?

For en som aldri har hatt spiseforstyrrelser henger dette overhode ikke på greip. Unge jenter som nekter å spise, trener ekstremt mye og tror de er feite selv om de ser ut som skjeletter, også påstår jeg at det ikke handler om kropp?

En spiseforstyrrelse handler om følelser som man ikke klarer å håndtere, ikke ønsker å føle på, traumatiske opplevelser man ønsker å glemme, problemer man helst ikke vil innse eksisterer. Ubevisst skjuler man dette for seg selv ved å flytte fokus over på noe man kan kontrollere, noe som er meget målbevisst og ekstremt krevende.

 

Et spiseproblem handler derimot om et direkte anstrengt forhold til kropp, mat og trening, og kan over tid absolutt utvikle seg til en spiseforstyrrelse.

 

Jeg skulle virkelig ønske at jeg hadde noen gode råd å komme med, for at dette er et vanskelig tema for mange der ute er jeg godt klar over.

 


Det eneste jeg kan si er at du et eller annet sted må starte med å stole på kroppen din. Den er et resultat av det du utsetter den for!

 

Ingen kropp vil være hverken overvektig eller undervektig. Den vil alltid stebe etter å tilpasse seg slik at du skal overleve. Hvis du behandler den godt, vil den behandle deg godt.

Det er ingen som blir tykk vanlig sunn mat!

Det er klart at en kalori er en kalori, men helt ærlig, har du et balansert kosthold og beveger deg jevnlig så skal det vanvittig mye til for å ødelegge det fantastiske maskineriet du lever i.

Er maskineriet alt ødelagt tar det litt tid å få det til å fungere ordentlig igjen, men igjen, spiller du på lag med kroppen din, tørr du å stole på at den vil det beste for deg, så kommer du dit fortere enn du tror.


Det eneste som holder deg tilbake er mest sannsynligvis din egen frykt, og hvordan overvinner man frykt?


Jo, man må utfordre den.

 

Jeg har sagt det flere ganger før. Mange av oss har kanskje et helt liv med overvekt, undervekt, dårlig livsstil bak oss. Det tar år å bryte kroppen ned, men det tar bare noen måneder å bygge den opp igjen. Det er en vakker sannhet.

 

-Desiree

 


2. oktober 2015 | Motivasjon

Kommentarer (5)

  1. Selv om det kanskje ikke helt var svaret jeg var ute etter, så setter jeg veldig pris på at du tok deg tid til å skrive dette innlegget. Det betyr mye, og det er så viktig å spre denne typen budskap 🙂 God helg!

  2. Madelen: Jeg tror det er veldig vanskelig å gi generelle råd og dette er ting man burde få hjelp med <3

  3. Dette syns jeg var veldig fin og tankevekkende lesning. Kroppen vår er fantastisk, men vi bør behandle den mye bedre. Vi ser ned på oss selv og dømmer oss selv i vinkel imot noe perfekt. I mine øyne er vi allerede perfekte, men vi trenger litt tid og iblant hjelp til å se det. Det finnes ikke en perfekt kropp og det er ikke oppskriften på lykke. Kroppen vår skal vare livet ut og derfor må vi strebe mot å leve livet fullt ut og søke etter det som virkelig betyr noe. Ha en fin kveld

  4. «En spiseforstyrrelse handler egentlig svært lite om mat og kropp…Hva?!?For en som aldri har hatt spiseforstyrrelser henger dette overhode ikke på greip. Unge jenter som nekter å spise, trener ekstremt mye og tror de er feite selv om de ser ut som skjeletter, også påstår jeg at det ikke handler om kropp?En spiseforstyrrelse handler om følelser som man ikke klarer å håndtere, ikke ønsker å føle på, traumatiske opplevelser man ønsker å glemme, problemer man helst ikke vil innse eksisterer. Ubevisst skjuler man dette for seg selv ved å flytte fokus over på noe man kan kontrollere, noe som er meget målbevisst og ekstremt krevende.Et spiseproblem handler derimot om et direkte anstrengt forhold til kropp, mat og trening, og kan over tid absolutt utvikle seg til en spiseforstyrrelse.»Urolig bra forklart! Da jeg var syk var det så utrolig vanskelig å prøve å forklare at det ikke er maten, slankepress etc som er problemet, det er SÅ mye mer komplekst enn det. De nærmeste forstod jo dette etterhvert, men selv nå som jeg er helt frisk er det fortsatt mange som ikke forstår…og det vil de nok aldri heller. Men det har jeg forsonet meg med. En spiseforstyrrelse og et spiseproblem er to vidt forskjellige ting.

Comments are closed.