Er det viktig å få i seg proteiner etter trening?

29. mars 2016 | Ernæring

teenage girl with jar of protein showing thumbs up


Licensed from:
dolgachov

/
yayimages.com


 

Sprøsmål som går igjen og igjen her på bloggen er


– Hva burde jeg spise etter trening?


– Har du noen forslag til hvilke proteinpulver jeg burde drikke etter trening?


– Har du forslag på noen gode proteinkilder jeg kan ha med på trening?

 

Jeg har lyst til å svare med et nytt spørsmål


– Trenger du mat rett etter trening?

 

Det kommer helt ann på og det kommer ann på mye, men la oss først og fremst ta for oss grunnen til at mange tenker at de trenger proteiner rett etter trening!

De fleste har nemlig fått med seg at styrketrening faktisk bryter ned muskelfibere og at det er restitusjonen som så gjør at vi bygger musklene opp igjen – og da litt sterkere enn før vi brøt dem ned – veldig, veldig enkelt forklart. Mat er en viktig del av restitiusjonen, proteiner er tross alt kroppens byggesten og ja, det er viktig å spise proteiner,
men må de spises rett etter trening?

 


Svaret er nei.


Forskning på forskning viser at det ikke er noen forskjell på muskelvekst om man inntar proteiner rett etter trening eller om man venter to – tre timer, så lenge man har aminosyrer (proteiner)  tilgjengli i kroppen. Men hvordan vet man at man har det da?

 


Om du spiser et lite måltid med proteiner og karbohydrater vil du ha tilgjengli aminosyrer i kroppen 3-4 timer etter måltidet.


Om du spiser et større sammensatt måltid med proteiner, karbohydrater og fett vil du har tilgjengli aminosyrer i kroppen 5-6 timer etter måltidet.

Så om du spiser et mellommåltid i fire tiden og drar på trening klokka fem trenger du ikke å spise noe ekstra protein før du kommer hjem og lager middag.

 


Så jeg trenger ikke mat rett etter trening?

Tjo.

Om du trener intensivt eller flere dager på rad kan det være godt å fylle på med litt karbohydrater etter trening. Det er ikke mye som skal til. En frukt, en yoghurt eller litt sjokolademelk. For folk flest er det stort sett nok å få i seg et vanlig hovedmåltid 1-2 timer etter trening.

 

Håper du ble litt klokere.

 

Smil

Desiree

 


29. mars 2016 | Ernæring

Kommentarer (5)

  1. Veldig nyttige svar. Flere av spørsmålene jeg også har lurt på en stund faktisk ^^

  2. Fine svar! 🙂 Liker selv å spise rett etter trening, ellerså føler jeg meg ofte slapp og sliten utover kvelden, selv om det kun er litt frukt også et større måltid litt senere 😀

  3. Takk for flott innlegg, har googlet det og funnet litt forskjellige svar, så glad du skriver dette 🙂 ønsker deg en fin tirsdag <3 :-)// Benedicte

  4. Har du tips til hva man kan spise før trening, trener ofte bootcamp kl.7 på morgenen så orker ikke så mye men føler jeg må få i meg litt. Takk for en super blogg 😉

Comments are closed.