ER DET NOEN VITS?!

29. mars 2018 | Ernæring, Kropp

Da har min 10 dagers #meatfreechallenge i samarbeid med Hälsans Kök kommet til en ende. Og igjen sitter jeg noen erfaringer og tanker rikere.

Jeg gikk jo inn i utfordringen både med noen forventninger og noen forhåpninger.

Jeg håpet jo på at jeg skulle få litt ny inspirasjon som kunne hjelpe meg med å implementere mer plantebasert mat vårt kosthold. Jeg hadde også noen forventninger til hva slags tilbakemeldinger dette ville gi meg via sosiale medier.

Så og si alt har blitt innfridd!

Jeg liker å holde fokus på det som er positivt! Så la meg starte der 😉

Produktene fra Hälsans Kök gjør det helt klart veldig enklelt å lure mer plantebasert mat inn i et helt vanlig kosthold for en helt vanlig familie. Ok, så spiser vi kanskje litt sunnere enn den gjennomsnittlige nordmann, men i det store og det hele spiser vi det folk flest ser på som vanlig, hjemmelaget, norsk mat. Med fokus på masse frukt, grønt, fisk, fullkornsprodukter, sunt fett og magert kjøtt.

Inspirasjon til nye og spennende retter fikk jeg også. Anbefaler deg virkelig å følge Hälsans Kök sin Facebook side HER. Så mye god mat!

Som jeg startet denne challengen med å fortelle så ha vi allerede hatt et fokus på å få mer plantebasert mat inn i vårt kosthold. Derfor så jeg ikke noen store utfordringer. Annet enn at kanskje ikke alle produktene fra Hälsans Kök falt i smak.

Veganske Filè var helt klart favoritten her i familien, også blant de firbente 😉 Men alle produktene var så gode på smak og konsistens at man knapt ante at det var en forskjell.

Chorizo pølsene var nok de eneste som ikke kunne lurt meg, men det var ikke på grunn av smaken. Det var fordi de manglet en litt grove konsistensen som jeg synes disse pølsene skal ha.

Noen enkle grep jeg selv har gjort i kostholdet vårt før denne challengen:

  • Byttet ut melk med havremelk og usøtet mandelmelk
  • Bytt ut smør med planteoljer
  • Erstatte kjøtt med bønner og linser i kjøttsauser og gryter
  • Bruke belgfrukter som proteinkilde i salater og wraps
  • Spis grønnsaker til alle måltider
  • Snack på frukt og nøtter

Også har vi prøvd på denne kjøttfrie middagen en gang i uka. Det har vært litt problematisk, men etter denne challengen tror jeg det vil gå som smurt fremover.

Deilig middag med indisk inspirert blomkålsuppe, tilsatt Vegansk Fillet.

Jeg har også fått utrolig mange hyggelige tilbakemeldinger fra lesere som er vegetarianere eller veganere. Som synes det er gøy med nye oppskrifter, og som er positive til at vi som ikke lever plantebasert allikevel ser verdien i å spise mer frukt og grønt og belgfrukter. For verdien er der! Selv om man ikke lever 100% plantebasert har det en utrolig stor verdi, både helsemessig og miljømessig å gjøre litt!

 

 

Visste du at hvis du lever kjøttfritt en dag så sparer du miljøet for:

1 dyreliv

4164 liter vann

2,8 kvm skog

9 kg co2

Og da blir jeg faktisk litt provosert når en veganer kommer til meg og sier at det ikke er noen vits i å oppfordre folk til å spise en kjøttfri middag i uka, eller bytte ut noen tradisjonelle meieriprodukter med plantebaserte alternativer. Så klart det har en effekt!

For akkurat som at litt større innhold av plantebasert mat i ditt kosthold vil ha store effekter på din helse, vil så klart små forandringer som mange mennesker gjør ha en positiv innvirkning på miljøet!

Dette er en tankegang jeg har hatt lenge. Og vi prøver på vårt sett å bidra der vi kan. Vi har fokus på å kaste minst mulig mat, kjøper matbokser ol av resirkulert plast, byttet ut bakepapir og med gjenbrukbare alternativer, prøver å velge kortreist mat, osv, osv.

Kunne vi gjort mer? Ja!

Vil jeg prøve å gjøre mer? Absolutt!

Men om alle ble bare litt mer bevisst over hva disse små tingene faktisk utgjør for miljøet, så ville det betydd utrolig mye!

Jeg har flere ganger fått høre at jeg bruker det lille jeg gjør som en hvilepute for å ikke gjøre mer. Men jeg tenker at så lenge man har fokus på det, så vil man hele tiden ønske å forbedre seg. Så om disse 10 dagene har betydd noe for meg og vår hverdag fremover, så har det helt klart vært en god motivasjon og påminnelse om at vi kan gjøre mer. Både for egen helse og for miljøet.

Første steg blir helt klart å klare å gjennomføre en kjøttfri middag i uka!

Jeg vil gjerne avslutte med å takke Hälsans Kök for utfordringen. Jeg har lært utrolig mye disse 10 dagene og sitter igjen med utrolig mye inspirasjon og ikke minst motivasjon. Det har virkelig vært en liten oppvekker for meg!

 

Stort Smil

Desiree

 

 

 

 

 

 

29. mars 2018 | Ernæring, Kropp