Er det ikke litt rart? Eller er det bare meg?!

11. mars 2017 | Ernæring

De siste ukene har jeg skrevet litt om ting jeg engentlig ikke skriver om veldig ofte, nemlig kosttilskudd og superfoods.

Jeg har skrevet:

Trøtt sliten og lite energi? 4 ting du kanskje ikke spiser?

Superproteinet du ikke visste du manglet?

MCT; en fettforbrennende energi olje?!

Aloe Vera – stueplante eller superfood

 

Felles for alle disse innleggene er at jeg i ettertid har fått en del kommentarer som:

– Er det ikke farlig å spise for mye av dette?

-Vet du hvordan dette er produsert? Det kan jo inneholde alt mulig rart!

-Kosttilskudd er tull! Spis sunn mat!

Og det er ikke det at jeg nødvendigvis er uenig! For mye av det meste kan ha en negativ konsekvens for kroppen! Selv for mye vann! Så om man er syk burde man ikke bare ta masse forskjellige tilskudd uten å snakke med en lege først, og om man er frisk synes jeg man skal ha fokus på sunn mat først, tilskudd skal brukes der du føler at du trenger …….. tilskudd!

Men det overrasker med at folk er skeptisk til hvor gelatin/kollagen som kosttilskudd produseres, men ikke tenker seg om to ganger før de spiser smågodt, gele, ferdigretter på butikken, osv, osv som også inneholder gelatin?! Kosttilskudd – det kan være farlig, men smågodt – det spiser vi.

Når en liten studie viser at store doser av en ting, gitt til en liten gruppe mennesker, over lengre tid kan gi lever skader, da kan det umulig ha positive effekter i små doser? Men øl, og vin og alkohol det er ikke skadelig da?

I dag spiser nordmenn dobbelt så mye prossesert mat som brus, godis, ferdig kjeks, potetgull, posemat, frosne ferdigretter, osv, osv enn vi gjorde for 50 år siden!  Norske barn spiser mer sjokolade enn de spiser fisk! Da synes jeg faktisk at det er litt rart at folk er «redd» for kosttilskudd!

Forskning sier også at du burde bevege deg hver dag og spise minst 5 grønnsaker hver dag, men jeg ser liksom ikke store oppslag på FB om det?!

Er det bare meg som blir litt provosert?

Visste du at norske barn anbefales å være fysisk aktive minst 60 minutter om dagen.  Andel som tilfredsstiller disse anbefalingene synker med økende alder:

  • Blant 6-åringene: 87 prosent av jentene og 96 prosent av guttene
  • Blant 9-åringene: 70 prosent av jentene og 86 prosent av guttene
  • Blant 15-åringene: 43 prosent av jentene og 58 prosent av guttene

*tall hentet fra helsedirktoratet

 

Fysisk aktivitet for voksne er minst 150 minutter med moderat fysisk aktivitet per uke. Dette tilsvarer 30 minutter fem dager i uken, 21 minutter hver dag, eller en fordeling av aktiviteten i bolker på minst ti minutter hver. Høres ikke så mye ut? Vel…. ingen aldergrupper blant voksne i Norge er i nærheten av å nå minimumskravet.

*hentet fra helsedirektoratet

Det er med andre ord ganske mye i Ola Normann sin hverdag som er helseskadelig, og vet du hva? Det er ikke kosttilskudd!

11. mars 2017 | Ernæring

Kommentarer (1)

  1. Åh! Digger at du setter spørsmålstegn ved slike kommentarer og (dessverre) noe vanlige holdninger i samfunnet. Stå på videre!!

Comments are closed.