ER DET EGENTLIG SUNT?!

11. november 2018 | Ernæring

Denne uken fikk jeg spørsmål på Instagram om mat og matvarer tilsatt ekstra proteiner. For i den evige diskusjonen om hva man burde «styre unna» av fett eller karbohydrater, så er det jo et næringsmiddel som gang på gang blir dratt frem som det sunneste alternativet – nemlig proteinet.

Dette plukker så klart matvareindustrien opp, og i dag finner du ikke bare proteinpulver og proteinbarer på markede. Det er proteinvann, proteinpuddinger, protein potetgull, protein godis, protein kaker, nutella, brus, cookies, is, osv, osv, osv.

Men er det nødvendig?!

Og er det sunt?

Proteinet har så absolutt fortjent sitt gode rykte! Vi ser på et par punkter.

  • Protein blir ofte kalt kroppens byggesten. I snitt inneholder en voksen menneskekropp 11 kg proteiner.
  • Proteiner er viktig for å restituere kroppen etter trening og bygge muskelmasse. Blant annet fordi de stimulerer produksjonen av veksthormonet IGF-1. Økt muskelmasse fører blant annet til økt forbrenning.
  • Proteiner stimulerer også hormonet glukagon, som blant annet øker metthetsfølelsen og fremmer forbrenningen av kroppsfett for å skaffe energi.
  • Protein gir mindre blodsukkerstigning enn karbohydrater.
  • Kroppen bruker mer energi på å forbrenne proteiner enn på å forbrenne karbohydrater og fett.

Så vi kan konkludere med at proteiner er bra for oss!

Men trenger man disse produktene tilsatt ekstra proteiner? Er de sunne?

Det er så klart store forskjeller på disse produktene, men det viktigste å trekke frem er at de ikke er sunnere fordi de er tilsatt proteiner. Proteiner er nemlig ikke noe vi i Norge sliter med å få i oss, vi spiser ikke for lite av det.

Om du har lyst til å kjøpe dem så gjør det først og fremst fordi de smaker godt, noen inneholder færre kalorier enn orginalen (ikke alle) og inneholder mindre sukker (ikke alle gjør det heller).

Men hva med proteiner rett etter trening?

Tidligere ble dette sett på som svært viktig i forhold til muskelvekst. Men nyere forskning viser at dette ikke er noe du trenger å tenke på med mindre du trener svært hardt og ofte. Så lenge du har proteiner tilgjengelig i kroppen, og sørger for å spise proteiner gjennom dagen, ja så har kroppen din det den trenger for å sikre deg fremgang og god restitusjon – i forhold til proteiner.

Mitt beste råd i forhold til proteiner er:

  • Sørg for å spise litt proteiner til alle måltider dagen igjennom.
  • Velg proteiner både fra dyre og planterike.

Hva tenker du?

Følg meg gjerne på Instagram eller Snapchat (Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

11. november 2018 | Ernæring

Kommentarer (1)

  1. En proteinbar uten tilsatt protein vs en med protein, vil definitivt si at den med protein er sunnere. Det samme gjelder en proteinbar vs sjokoladebar. Selv om vi spiser nok proteiner i den daglige kosten vil et produkt tilsatt proteiner holde oss mettere lenger, enn om det ikke var protein tilsatt. Men et produkt tilsatt protein vil aldri være sunnere enn et egg!

Comments are closed.