Denne typen rundstykker er ofte sammenlignet med langtidshevede deiger som du setter gjerne kvelden før de skal spises til frokost. Vel, det gikk ikke denne gangen da jge klarte å sovne på soffaen!
Heldigvis er det kun mengden gjær som avgjør hvor lenge disse godsakene trenger å heve, men faren med å bruke for mye gjær er at bakeverket smaker gjær! Og det ønsker vi jo ikke! 1 pose tørrgjær og en time heving som her går helt fint. Vil du heve dem over natten så bruker du kun 1/2 ts tørrgjær.
Til 9 rundstykker trenger du:
1 pakke tørrgjær
1 ss honning
4,5 dl lunkent vann
Miks dette sammen først.
250 gram siktet speltmel
250 gram fulkorns hvetemel
1 ts salt
1/2 dl gresskarfrø
Misk dette sammen før du rører det våte og det tørre sammen. Bare bland og sett det til heving på et lunt sted i 1 time.
SÅ! Eltefrie deiger er ikke som vanlige deiger. Digen er løs og vil ikke la seg forme noe særlig. Sånn skal den være!
Ha godt med mel på bakebordet og velv deigen oppå dette. Strø litt mel på toppen. Når skal deigen brettes et par ganger så den blir litt fastere, men ikke fast. Brett kanten på deigen inn mot midten som en konvolutt. Strø på litt mer mel og gjenta 2-4 ganger.
Dra deigen ut så du får en lang pølse. Sett så ovnen på 225 grader å la deigen ligge slik mens ovnen blir varm.
Del deigen opp i 9 biter og legg disse på et stekebrett. Stekes i 10 minutter.
Vil du se hvordan jeg lager disse så finner du det på Snapchat nå. Navnet er Fitfocuse
Notater:
#bakst
#eltefrierundstykker
#gresskarfrø
#halvgrove
#frokost
#familiemat
Hvis de skal heve over natten, setter du deigen i kjølesskapet eller på kjøkkenbenken?
Claudia: kjøleskap 🙂