Du blir lurt!

20. oktober 2016 | Ernæring

 

Egentlig så hadde jeg bestemt meg for å la det være med mitt lille utbrudd på Snapchat i går, men jo mer jeg tenker på det, jo mer blir jeg irritert og frustrert! For eksempelet jeg viste på Snapchat er dessverre ikke unikt! Det er et av mange!

Derfor ønsker jeg heller ikke å henge ut en produsent, men her er altså sakens kjerne!

Nye og spennende produkter fanger alltid min oppmerksomhet i butikkhyllene. Denne gangen var det en ny type fullkornspasta – laget med 30% bønner og solgt til 3 ganger prisen av vanlig fullkornspasta.

Hvorfor jeg blir så irritert? Fordi det ikke er noen som helst næringsmessig forskjell på denne pastaen og vanlig fullkornspasta! Ingen! Jo, produsenten har laget er produkt hvor de bruker hvite bønner som proteinkilde, men det er ikke noen forskjell på innhold proteiner, fiber, karbohydrater, fett, vitaminer eller mineraler i disse to produktene. Pastaen med bønner er fremdeles tilsatt 70% durumhvete, så den har heller ikke noen fordeler for deg med intoleranser eller allergier. Det er som å lage en eplekake på røde epler istede for grønne epler å selge den til en høyere pris!

Ok, la oss være kritiske til meg. Pastaen er jo tilsatt 30% hvite bønner og produsenten påstår ikke noe sted at den er sunnere eller bedre enn vanlig pasta. Men hvorfor hvorfor lager da matvareprodusenten et produkt, helt likt det de allerede har, bare til en mye høyere pris? Jo, fordi de regner med at du kommer til å tro at det er bedre!


Ikke la deg lure. 

Eksemplene er mange! Produkter uten tilsatt sukker, som heller er tilsatt stoffer som påvirker kroppen vår på samme måte som sukker. Nugatti Zero er et eksempel på dette. Lettprodukter hvor fettet er erstattet av……sukker… Mørkt brød som ikke er mørkt, kun tilsatt farge, osv, osv.


Jeg vil at det skal være lett å leve sunt! 

Jeg har flere ganger blitt spurt om ikke jeg kan lage et innlegg hvor jeg viser hvordan man leser en varedeklarasjon. Men jeg har utsatt og utsatt det, rett og slett fordi jeg ikke vil at folk skal oppfatte at det er nødvendig. Men nå lurer jeg faktisk på om ikke jeg skal gjøre det allikevel. Ikke fordi jeg mener at du skal sjekke alt du kjøper på butikken, men for at du skal ha muligheten til å være kritisk, stille krav og ikke la deg lure!

 

Desiree


20. oktober 2016 | Ernæring

Kommentarer (11)

  1. Amen til dette innlegget. Helt sykt og mye vi blir lurt vist ikke vi er litt kritiske. Bare ute etter og tjene penger på lettlurte nordmenn.

  2. Har du kilder til at Nugatti Zero påvirker kroppen på samme måte som sukker? Jeg vil gjerne lese mer om det 🙂

  3. Caroline: Hvis du vil finne noen på nett må du nesten google Maltitol 🙂 Det er et sukkeralkohol som har noe lavere GI enn raffinert sukker og om produkter som bruker dette søtningsmiddelet gir lavere blodsukkerstigning enn sukker kommer ann på sammensettningen av hele produktet. Min datter med Dia 1 reagerer likt på brød med nugatti zero som vanlig nugatti.

  4. Spesielt viktig å sjekk om du kjøper ferdig-brød. De som ser grovest ut og kan ha flest av de 4 deler av sunnhets-skalaen, er som ofte mer kalorier og karbohydrater i. Hvorfor? Jo den mørke fargen disse brødene har, er for at bakeriene tilsetter malt. Som igjen inneholder masse sukker i.

  5. Yes! Knall at du bemerker dette!En annen ting som slo meg her en dag da jeg var på Meny å kjøpte ferdig påsmurt baguett var; Damen spurte om jeg ville ha grovt eller fint brød, og det er bra. Men, for å velge grovt brød måtte jeg betale 5kr ekstra.. Sett i folkehelseperspektiv burde dette vært motsatt! Vi vil at folk skal spise sunt, grovt osv, så det «gebyret» på 5kr burde mye heller vært på fint brød!! Folk er jo glad i å velge det billigste alternativet

  6. Jeg går ofte rett i fella på sånt. JA takk til et innlegg om hvordan man leser av varedeklarasjon!

  7. Anbefaler å lese ei bok som heter «Den hemmelige kokken», husker ikke navnet på forfatteren, men han er svensk og mye av innholdet er fult aktuelt også i Norge. Den går i dybden på matjukset som produsentene utsetter oss for.

  8. Yvonne: Det er det delte meninger om 🙂 Jeg tenker at det er bedre å spise en vanlig skive gulost enn 3 lett 🙂

Comments are closed.