DET BESTE TILBEHØRET TIL GRILLMATEN | brød uten heving, sommersalat + dressinger

Reklame 31. mai 2021 | Middags tilbehør, Oppskrifter | 1 kommentar

reklame i samarbeid med Rørosmeieriet

 

Hva skal man si? Fra spredte fridager, langhelger og langhelger og rett inn i grillsesongen!

Her på Tjøme kryper i allefall gradestokken nærmere og nærmere 20 grader for hver dag som går, og vi er mer enn klar for hjemmesommer med båtliv, varme svalberg og ikke minst grilling!

Jeg elsker grilling, men jeg elsker også å gjøre det enkelt!

Vi kjøper ofte inn litt diverse kjøtt og fisk til grillen, gjerne ferdig marinert fra butikken, også bruker jeg heller tiden på kjøkkenet til å kaste sammen friske salater, gode dressinger og så klart litt brød og poteter. Kan det i det hele tatt bli bedre?

I dag hadde jeg tenkt å dele et helt genialt brød, som hverken skal eltes heller heves. Det er bare å blande sammen ingrediensene, pynte og sette i ovnen mens grillen varmes opp. Du skal også få oppskrift på min favoritt sommersalat, og tre sunne dressinger.

 

Vi starter med brødet.

Du trenger:

Ingredienser

  • 700 gram grovt speltmel
  • 2 ts salt
  • 1 ts sukker
  • 2 ts natron
  • 6 dl Tjukkmjølk 4%
  • Litt olje, flaksalt og diverse urter/grønnsaker til pynt

Fremgangsmåte

  • Sett ovnen på 190 grader – over og undervarme.
  • Rør sammen mel, salt, natron, sukker og Tjukkmjølk. Rør til du får en klumpfri røre.
  • Trykk deigen ut i en form eller på en bakeplate ( cq. 10 x 15 cm) Pensle med olje og stø over flaksalt, pynt med urter og grønnsaker hvis du ønsker det.
  • Stekes midt i ovnen i 25-30 minutter.

Pynten er mest for pyntens skyll, men jeg kan virkelig anbefale å stø litt urter utover dette brødet.

Både friske og tørkede gir en spennende smak!

Jeg liker å bruke Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet i grov bakst.

Hvorfor?

Fordi melkesyrebakteriene i Tjukkmjølken påvirker stivelsen i mel slik at den tar opp mer væske. Dette gjør baksten saftigere, og sørger for at baksten ikke tørker så fort inn.

Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet får du i både 4% fett og 2% fett. Jeg foretrekker å bruke 4% i bakst og 2% til smoothies, kjøleskapsgrøt og over frokostblandinger.

Hva er Tjukkmjølk?

Tjukkmjølk også kalt tettemelk er en syrnet melk med lang holdbarhet.  Tradisjonen i Røros-traktene var å helle lunken nymelk over bladene fra tettegrasplanten og fermentere den.

Tjukkmjølk er altså melk fermentert ved hjelp av Rørosmeieriets egen tettekultur. Resultatet er en tykk og syrlig melk med lang holdbarhet.

Min sommersalat eksisterer i flere versjoner. Noen ganger bruker jeg nektariner i stede for epler. Noen ganger bytter jeg erter ut med sukkererter eller edamebønner, og ønsker jeg en fyldigere salat tilsetter jeg gjerne litt avokado også! Men dette er grunnoppskriften:

Ingredienser

  • 1 pose field salat
  • 1 syrlig eple
  • 2 dl grønne erter
  • 1/3 agurk i skiver
  • Litt sommer kål (kan sløyfes)
  • 3 ss gresskarfrø
  • Saften av 1/4 lime

Del opp grønnsakene og bland sammen. Topp med gresskarfrø, hell litt limesaft over eplene så de holder seg sprøde og gode!

En god salat trenger også en god dressing. Her er 3 av mine sommer favoritter!

Hvitløksdressing:

Passer til alt av kjøtt, fisk og fugel

Ingredienser

  • 2 dl Tjukkmjølk 4%
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 tsk honning, flytende
  • Salt og pepper

Hakk hvitløken og rør sammen alle ingrediensene.

Smak til med salt og pepper.

Ranch dressing:

Passer til særlig godt til rødt kjøtt og som dipp til grønnsaker

Ingredienser

  • 4 ss majones
  • 8 ss Tjukkmjølk 4%
  • ½ ts tørket dill
  • ¼ ts tørket persille
  • ¼ ts tørket gressløk
  • 1/2 ts hvitløkspulver
  • ¼ ts salt
  • ¼ ts pepper
  • 1 ts sitronjuice

Rør sammen alle ingrediensene

 Koriander og lime dressing 

Passer særlig godt til fugel, fisk og skalldyr

Ingredienser

  • 1 dl Tjukkmølk 4%
  • 2 dl frisk korinader
  • 2 fed hvitløk
  • 2 ss olje
  • 1 ss lime saft
  • Litt salt

Bland sammen med stavmikse

Håper det inspirerer!

 

Stort Smil

Desiree

 

 

 

 

Kommentarer (1)

  1. Jeg elsker alle de nydelige rettene du legger ut. Og hvordan du er som rollemodell og forbilde når det gjelder kost og ett sunt og riktig bilde på mat. Tusen takk for at du deler og for at du fronter sunne verdier❤️ Jeg digger bloggen din..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.