Dette innlegget ble postet i desember. Det er nå oppdatert med svar på mange spørsmål fra dere. Du finner dem nederst i innlegget.
Gelatin er for de fleste kjent som de derre platene man bruker for å få geleen stiv! Der er det også, men vet du hva det egentlig er, hvor det kommer fra og hva det er godt for?
Her har du nemlig en aldri så liten superfood, billig og tilgjengelig, som du kanskje ikke visste om engang!
Gelatin er et protein som du utvinner av å koke bein, brusk og sener fra dyr.
Så når du legger kraftbein eller en hønseskrott i en kjele med kokende vann, litt grønnsaker og litt eddik, og lar dette stå på komfyren i noen timer, står du ikke bare igjen med en nydelig kraft! Du har også store mengder gelatin! For hva skjer når du setter denne kraften i kjøleskapet? Jo, den stivner og blir til gele. Varmer du den opp igjen blir den flytende. Jeg drikker en kopp hver dag!
Gelatin kan også kjøpes i pulverform, som du kan blande ut i kaffe eller te, det smaker ingenting. Men hvorfor er det så bra å drikke dette?
1. Lager du det selv av bein du ellers ville kastet utnytter du maten du kjøper bedre. Hvordan jeg koker kraft kan du lese HER
2. Det er billige proteiner. Gelatin inneholder 90% protein og 10 % vann
3. Proteiner består av aminosyrer. Kroppen vår produserer alle aminosyrene selv bortsett fra 10. Disse må tilføres via kosten. Gelatin inneholder 9 av disse 10.
4. Inneholder kollagen. Kollagen er det viktigste proteinet i vårt bindevev. Det er blant annet kollagen som holder huden vår spenstig og rynkefri. Etterhvert som vi blir eldre reduseres denne produksjonen. Der er derfor det selges dyre hudkremer med nettopp kollagen, men kroppen bygges opp innenifra, ikke uten ifra. Det er faktisk bedre å droppe kremene og heller drikke litt kraft om anti aging er målet 😉
5. Siden gelatin trekker til seg vann og kollagen holder huden spenstig kan det hjelpe på cellulitter
6. Kollagen gjør også at hår og negler vokser fortere og blir sterkere. Igjen – kroppen bygges opp innenifra!
7. Bedrer fordøyelsen. Gelatin binder vann til seg og kan dermed virke som fiber i tarmen og hjelpe maten lettere gjennom systemet. Det hjelper også å bryte ned protein og fett raskere.
8. Virker bra for ledd og kan redusere leddsmerter
Som sagt kan du kjøpe gelatin som et smakløst pulver, du kan blande ut i varme drikker. 1-2 ss om dagen er anbefalt dose. Her i Norge finner du det blant annet på naturligliv.no
Så over til de spørsmålene jeg får nesten daglig:
Når er det best å drikke gelatin/kollagen?
Det er best å drikke det på tom mage om morningen, og før du legger deg og kvelden. Jeg pleier å putte det i fett- teen min.
Kan man bruke det gelatinpulveret man kjøper på butikken?
Sånn umiddelbart ser jeg ingen grunn til at du ikke skal det, men om du vil bruke gelatin som kost tilskudd hver dag blir det dyrere i lengden enn å kjøpe et større kvanta som for eksempel hos Natuligliv.no (ikke spons).
Kan det kun drikkes varmt?
Gelatin stivner jo og blir til gele når de blir kaldt, så ja, du må drikke det varmt. Kollagen hydrolysat pulver kan derimot røres ut i både kaldt og varmt vann.
Jeg har lært at kollagen ikke kan tas opp i tarmen, og at det derfor ikke er noen vits i å ta kollagentilskudd?
Det er riktig at kollagen molekylene er for store til at de kan trenge gjennom huden (som i kremer) eller tas opp i tarmen, men i Kollagen hydrolysat pulver er kollagen mollekylene gjort mindre slik at de kan tas opp av tarmen.
Hvilket kollagen tilskudd bruker du?
Jeg bruker denne fra iHerb, men nå får du kjøpt kollagen i Norge også. Du finner det HER og HER
Følg meg gjerne på Snapchat (Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER
Stort Smil
Desiree
Comments are closed.