DERFOR BURDE DU IKKE SPISE HAVREGRØT!

30. mai 2019 | Ernæring, Kosthold, kropp & helse

egen reklame

BLI MED HER

I går fikk jeg et spørsmål via Insta Story som satte meg litt ut.

– Hvorfor spiser du ikke havregrøt om morningen?

Min første tanke var what?!

At jeg velger å spise smoothies eller yoghurt om morningen er jo ikke ensbetydende med at det ikke er bra å spise havregrøt til frokost? Eller at jeg har gjort et bevist valg om å ikke spise havregrøt 😉

Litt lengre ut i samtalen kom det frem at hun som spurte hadde hørt et råd fra en ernæringsterapaut på Instagram – at man ikke burde spise havregrøt til frokost.

Igjen så satt jeg som et lite spørsmålstegn, før hjernecellene mine begynte å jobbe. For hva i all verden kunne få en ernæringsterapaut til å si at havregrøt ikke er en bra frokost?!

Havre er jo en liten superfood!

De fleste vet at havregryn er sunt, men ikke hvor sunt. I forhold til protein innhold når den nesten like lagt opp som chiafrø, men siden normalporsjon chiafrø er 2 ss, og normal porsjon havregryn er 1-2 dl, får du i deg mer proteiner av å spise en porsjon havregrøt enn en porsjon chiafrø.

I tillegg til proteiner inneholder havregrøt omega6, en rekke viktige vitaminer og mineraler, blant annet jern og vitamin B, og så klart godt med fiber.

Etterhvert kom det frem i samtalen at «problemet» med havregrøt var karbohydratene, og at disse vist nok stoppet fettforbrenningen om morningen, fordi det fikk insulinnivået til å stige.

Av og til blir jeg helt matt av slike sorte og hvite påstander. For er det en ting kosthold og ernæring ikke er, så er det sort og hvitt. Samtidig som det er veldig sort hvitt 😉

Blodsukkeret eller insulin nivået i kroppen vil alltid stige når vi spiser. Og jeg synes det er synd at disse to tingene blir brukt og omtalt som noe negativt. Begge funksjonene er viktige for at kroppen din skal få næring og energi, uten så dør du….

Det som ikke er særlig heldig i forhold til vektkontroll og helse generelt er raske og høye stigninger i blodsukker og insulin! Ofte og over tid…. Av og til er heller ikke noe problem.

Grove kornprodukter , bær og grønnsaker går  som gode kilder til karbohydrater som gir en langsom og lav  blodsukker stigning og metter lenge.

Så hvordan kan noen finne på å si at man ikke burde spise havregrøt til frokost?

  • En frokost bestående av proteiner og fett metter lenge og gir et smer tabilt blodsukker enn en frokost bestående av hovedsaklig karbohydrater.
  • Et stabilt blodsukker alt fra morningen av gjør det lettere å opprettholde et godt blodsukker dagen igjennom.
  • En proteinrik frokost reduserer sjansen for overspising senere på dagen.

 

Men at en frokost med mer proteiner og fett enn vi nordmenn kanskje spiser tradisjonelt er bra – betyr ikke at havregrøt er en dårlig start på dagen.

Det jeg derimot kan være enig i er at en havregrøt kokt på lettkokte gryn og vann/melk ikke nødvendigvis er den mest næringsrike starten på dagen. Det mangler også en del proteiner og fett, som ville gjort at frokosten mettet lengre, og ja – gir ennå langsommere blodsukkerstigning.

 

Så mine beste tips til deg som liker å starte dagen med havregrøt:

  1. Velg vanlige havregryn eller steal cut fremfor lettkokte. Disse er mindre behandlet og inneholder mer fiber, så de holder deg mett lengre og gir lavere stigning av blodsukkeret.
  2. Husk å tilsette en god proteinkilde i grøten. Jeg pleier å røre inn et egg eller noen gode spise skjeer med cottage cheese når grøten er kokt ferdig. Proteinpulver kan så klart også brukes.
  3. Topp grøten med frisk frukt og bær fremfor sukker og honning.
  4. Ikke glem en fettkilde. Det kan være en liten klatt smør eller noen hakkede nøtter.

 

Følg meg gjerne på Instagram (Fitfocus.no) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

 

 

30. mai 2019 | Ernæring, Kosthold, kropp & helse

Comments are closed.