reklame i samarbeid med Rørosmeieriet
Sist sommer hadde jeg den store gleden av å inngå et samarbeid med Rørosmeieriet! Rørosmeieriet sine produkter er ikke bare økologiske med gode råvarer fra Røros traktene. Her får du produkter med utspring i norsk mattradisjon. Og jeg brukte sist sommer på lage min egen vri på mange norske klassikere.
Så da Rørosmeieriet lurte på om jeg ville lage flere oppskrifter denne sommeren fikk jeg umiddelbart lyst til å gjøre det motsatte av det jeg gjorde i fjor. Denne gangen har jeg derfor kombinert produktene fra Rørosmeieriet, med spennende råvarer og smaker fra litt mer eksotiske steder, for å lage noen skikkelig freshe og sommerlige retter til deg!
Første rett ut er disse marinerte kyllingklubbene, med spicy søtpotetbåter!
Som base i marinaden har jeg brukt Rørosmeieriet sin Tjukkmjølk med 4% fett!
Tjukkmjølk også kalt tettemelk er en syrnet melk med lang holdbarhet . Tradisjonen i Røros-traktene var å helle lunken nymelk over bladene fra tettegrasplanten og fermentere den.
Tjukkmjølk er altså melk fermentert ved hjelp av Rørosmeieriets egen tettekultur. Resultatet er en tykk og syrlig melk med lang holdbarhet.
Tjukkmjølk kan så klart brukes til alt du vanligvis bruker en syrnet melk til! Brødbakst, gjærbakst, vafler, i smoothies og som et lett måltid med frukt, bær eller korn.
Å bruke det i marinader er nok ikke så vanlig i Norge. I denne retten har jeg latt meg inspirere av de amerikanske sørstatene og kreolske smaker!
Til 3 personer trenger du:
Ingredienser
- 800 gram kyllingklubber
- 3 store søtpoteter
- paprikapulver
- 2 lime
- Frisk koriander
- 2 ss hvitløkspulver
- 2 ts chilliflak
- 2 ts tørket dill
- 3 ss chipotle tabascosaus
- 4 dl Tjukkmjølk 4%
Mariner kyllingen over natten
Fremgangsmåte
- Rør sammen hvitløkspulver, chilliflak, dill, tabascosaus og tjukkmjølk i en bolle. Legg kyllingen opp i bollen slik at alt er dekt av marinaden og la det stå over natten.
- Sett ovnen på 220 grader. Del søtpoteten opp i store båter og fordel utover en stekeplate. Ha over litt olje, salt og paprikapulver. Stek først i 10 minutter.
- Ta brettet ut av ovnen og legg på kyllingen også. Stek videre i nye 20 minutter.
- Ha over frisk koriander og lime ved servering.
I oppskrift nummer to har jeg lagd en frisk, men krydrete versjon av en indisk mangolassi!
Jeg har byttet ut yoghurt med Tjukkmjølk, slik at drikken ikke bare smaker godt, men gjør godt!
Hvorfor det?
Jo, Tjukkmjølk er nemlig både prebiotisk og probiotisk!
Det vil si at den både tilfører sunne melkesyrepakterier til tarmen = probiotisk.
Samtidig som den inneholder næring til de gode bakteriene i tarmen = prebiotisk.
Tjukkmjølk er også lettere å fordøye enn melkeprodukter som ikke er fermentert.
Jeg vet at mange som er følsomme ovenfor laktose fint kan drikke tjukkmjølk. Fermenteringsprosessen gjør nemlig melken lette å fordøye og snill for magen.
Til en mangolassi på Tjukkmjølk trenger du:
Fremgangsmåte
- 2 dl frossen mango
- 1 appelsin
- 1 cm frisk, revet ingefær
- 1/8 ts cayenne pepper
- 3 dl Tjukkmjølk 1,5% fett
Blend alt til ønsket konsistens
Du får altså Tjukkmjølk med 4% fett og 1,5% fett.
Jeg gleder meg til å presentere flere retter i samarbeid med Rørosmeieriet denne sommeren og høsten!
Stort Smil
Desiree