Bollefoccacia med vaniljekrem og blåbær; søt og sunn

5. september 2015 | Godis og kaker

Når man skal lage gjærbakst er det bare å være forberedt på at det tar tid å få et godt resultat. I årevis nektet jeg å innse dette, og i årevis bakte jeg helt uspiselige boller, men ikke nå lengre 😉



Det ligger nemlig i detaljene, og jeg lovet på Snapchat tidligere i dag å dele noen av disse detaljene i dette innlegget.

  1. Selv om man skal bake sukkerfritt, så tillat 1 ts sukker over den smuldrede gjæren før du heller over temperert væske. Gjæren jobber ennå bedre og det har ingen effekt på næringsinnholdet i det ferdige produktet.
  2. Glutenfritt og gjærbakst går ikke hånd i hånd. Gjæren kan ikke heve uten gluten, og sånn er det bare. Vil du bake glutenfritt så bruk bakepulver og stivpiskede eggehviter for å gjøre baksten mer luftig.
  3. Elting. Du må elte deigen minst 10 minutter i maskin, 15 minutter for hånd. Ikke hopp over dette punktet! Ta det som en økt og gå hardt til!
  4. Forheving kan ikke under noen omstendigheter droppes. Gir du deigen en time på en lun plass kan du droppe etterhevingen på en travel dag.
  5. Damp deigen. Sett et vannbad i bunn av stekeovnen så blir baksten ennå saftigere.

 

Så over til dagens oppskrift:


Vi starter med vaniljekremen.

Du trenger:

5 dl melk

1 vaniljestang

4 eggeplommer

60 gram sukrin melis – evt sukrin

50 gram maizena

Slik gjør du:

Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Tilsett frøene, hele stangen og melken i en kjele. Varm opp melken til den når rett før kokepunktet.

Pisk sammen eggeplommene og sukrin melis til blandingen blir litt lysere i fargen. Rør så inn maizena. 

Når melkeblandingen er klar tilsetter du litt av den varme melken oppi eggdosisen.  Hell alt over i kjelen, og rør på middels varme til blandingen tykner krem.

Sett i kjøleskapet.

 


Bolledeigen finner du
HER

I tillegg trenger du 2 dl blåbær. Hest frosne eller plukket i skogen.

 

Kna 1 dl blåbær inn i deigen og fordel deigen utover en stekeplate, ca 2 cm tykk deig.

Lag små groper i deigen og legg en klatt krem i hvert hull. Strø over blåbærene og trykk dem litt nedi.

Jeg penslet min med egg, men det trenger du ikke.

 


Stekes nederst i ovnen på 220 grader, 7-10 minutter.

Jeg strødde over litt sukrinmelis ved servering.

 


Denne kan fryses, men smaker helt klart best varm fra ovnen <3

 

 


5. september 2015 | Godis og kaker

Kommentarer (1)

Comments are closed.