Hvis jeg fikk velge ut fem helsekostprodukter som jeg skulle anbefale til en som ville legge om kostholdet så ville chiafrø hvert med.
Ikke pga av smak, kanskje ikke en gang på grunn av næringsinnhold, men på grunn av bruksområder.
Licensed from:
jirkaejc
/
yayimages.com
For hvis vi ser
litt
nærmere på chiafrø som en superfood, hvorfor er den så super? Og hvorfor er den det ikke?
Vi tar noen enkle fleip og fakta.
Chia frø er rike på omega 3.
Det er helt riktig, men du var kanskje ikke klar over at omega 3 er bygd opp på forskjellige måter?
Her er vi inne på kjemi og biologi. Jeg forklarer enkelt. Omgea 3 fra fisk og omega 3 fra planter som chiafrø er bygd opp forskjellig. Våre kropper er flinkere til å nyttegjøre seg av omega 3 fra fisk enn omega 3 fra chiafrø.
For dem som spiser lite eller ikke noe fisk er chiafrø et godt andrevalg, men chiafrø er ikke en fullverdig kilde til omega 3 for mennesker. Husk tran!
Chiafrø inneholder mye proteiner.
Til en plante å være inneholder chiafrø mye proteiner! Ca. 15% faktisk!
Men med tanke på at en porsjon chiafrø ikke er mer enn 2 ss så sier det seg selv at her er det ikke MYE proteiner om chiafrø er den eneste proteinkilden i retten. Ca. 4 gram proteiner får du fra 2 ss chiafrø.
Chiafrø som plante inneholder mye proteiner, men burde spises som en del av et sammensatt kosthold med flere proteinkilder.
Chiafrø inneholder mye fiber, men er samtidig lav på karbohydrater.
JA! Det stemmer.
Chiafrø inneholder mye kostfiber, som ikke tas opp i tarmen, men går rett igjennom. For de som ønsker å begrense inntaket av karbohydrater er dette gode nyheter da man får i seg høyst nødvendige kostfibere, uten at dette påvirker karbohydratregnskapet!
2 ss chiafrø inneholder kun 1 gram opptaklige karbohydrater.
Chiafrø inneholder lite kalorier.
Nei, det gjør ikke det. 100 gram chiafrø inneholder faktisk over 400 kalorier, men nå må vi huske at vi ikke spiser 100 gram, vi spiser ca. 30 gram. Og 30 gram inneholder snaue 120 kalorier.
Man trenger veldig liten mengde chiafrø i et måltid, derfor tilfører de lite kalorier til kostholdet.
Så hvorfor står så chiafrø på min liste over anbefalte helsekostprodukter?
Først og fremst på grunn av deres egenskap til å trekke til seg væske og svelle.
Om 2 ss chiafrø i seg selv ikke tilfører store mengder proteiner eller sunt fett kan de nemlig trylle andre gode næringsmidler om til mettendes godsaker.
Chiagrøt:
2 ss chiafrø
1 dl melk
1 ss kakopulver
Litt søtning
Miks alt og la det svelle i kjøleskapet i minst 20 minutter
Vips så har du gjort melken om til en mettendes sjokoladegrøt. Toppet med litt frukt og nøtter så har du en fullverdig, lavkalori frokost, som metter lenge og gir lav blodsukkerstigning.
Licensed from:
StephanieFrey
/
yayimages.com
Tilsett chiafrø i smoothies og juicer
Så øker du fiberinnholdet i drikken og legger et godt grunnlag for god tarmhelse.
Glutenfritt og lavkarbo tykningsmiddel
Til supper, sauser og dressinger.
1 ss holder til 4 dl.
La frøene svelle i litt vann og tilsett dem i bakeverk
Unansett hvordan man vender å vrir på det så vil dette øke næringsinnholdet, men det gir også bakeverket en deilig, saftig konsistens.
De kan erstatte egg i så godt som alle bakeoppskrifter
La 1 ss frø svelle 20 minutter i 3 ss vann – tilsvarer ett egg.
Du kan spire dem
Akkurat som karse.
Chiafrø får du kjøpt på nett og i helsekostbutikker, Mitt råd er å shoppe litt rundt, for her er det store prisforskjeller! Store!
Jeg hander mine chiafrø til 30 kroner på den lokale frukt og grønt butikken, litt lengre ned i gata må jeg betale 250 kroner for en pose.
Uansett så er dette drøye saker som ikke blir tomt med det første.
Jeg fikk lyst til å skrive dette innlegget etter å ha lest
Sanheten og chiapudding og Supermat
på
denne
bloggen. Mange gode poeng, men i mitt yrke har jeg lært at det er viktig å belyse alle sider av saken.
Håper dette var nyttig lesning.
På min livestory på Snapchat i dag ser du hvordan jeg lager chiagrøten som er beskrevet ovenfor. Navnet er Fitfocuse.
Stort Smil
Desiree
spørsmål.. Du sier at man skal tilsette frukt og litt nøtter for ett fullverdig måltid? burde man ikke hatt litt proteiner i tillegg?
Ida Valborg: det er proteiner i melk, men du må gjerne tilsette proteinpulver, eggehvite, cottage cheese eller yoghurt for å få ennå mer 🙂
Hei. Jeg bruker chiafrø i brød, men hvor mye anbefaler du at jeg bruker i en oppskrift på 3 grove brød. Har til nå brukt ca 1 kopp.
Hvilket kakaopulver bruker du?:-)
Anonym: freia