De beste karbohydratene å spise om du vil ned i vekt.

18. februar 2017 | Ernæring

De siste par årene har jo karbohydrater nærmest blitt sett på som en uting, og særlig hvis du har et ønske om å gå ned i vekt!

Kroppen din kan jo fint få nok energi fra proteiner og fett alene, og som «slankeguruene» påpeker gir disse energikildene en lengre metthetsfølelse og et mer stabilt blodsukker enn karbohydrater. Og ja, fett og proteiner er en god ting for fettforbrenningen din også. Men mange opplever at de fungerer dårlig i hverdagen uten noe karbohydrater. Noen synes det er vanskelig å tilberede mat, andre opplever å ha litt lite energi og overskudd.  Og om man velger å kutte ned eller ut karbohydrater fra kostholdet, så kutter du jo ikke bare ut en ting. Du kutter ut mange ting og mange ting inneholder viktige mikronæringsstoffer (vitaminer, mineraler, antioksidater) som kroppen trenger.

Det er lov å bli forvirret! 

Når det er sagt er det stor forskjell på karbohydratkilder, og slik de aller fleste av oss lever i dag er det kanskje ikke like nødvendig å spise store mengder prosessert mat, lyse brød, pasta, ris og sukker?

Så hvilke karbohydratkilder er gode å velge om du vil ned i vekt?

Og hva er passe porsjon per hovedmåltid?

Det er tatt utgangspunkt i en person som ikke overskrider 30 minutter normal fysisk aktivitet hver dag, og som trener 2 ganger i uka.
Trener du mer eller er fysisk aktiv kan du spise større mengder.

 

Havregryn vår egen lille superfood.

De fleste vet at havregryn er sunt, men ikke hvor sunt. I forhold til protein innhold når den nesten like lagt opp som chiafrø, men siden normalporsjon chiafrø er 2 ss, og normal porsjon havregryn er 1-2 dl, får du i deg mer proteiner av å spise en porsjon havregrøt enn en porsjon chiafrø.

I tillegg til proteiner inneholder havregrøt omega6, en rekke viktige vitaminer og mineraler, blant annet jern og vitamin B, og så klart godt med fiber.

Passe porsjon: 1,5 dl

 

Søtpotet og potet. Noen blir kanskje overrasket over å se disse sammen, men faktumet er at det ikke er veldig stor forskjell på søtpotet og potet. Bare se HER:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=pika4YVILp0

Passe porsjon: 1 stor potet eller en liten søtpotet – ca 80 -100gram

 

Harde frukter som epler og pærer inneholder masse vann, fiber og viktige vitaminer, mineraler og antioksidanter De gir få kalorier, liten blodsukker stigning, metter lenge og er bare supersunne!

Passe porsjon: Ubegrensa

 

Grønnsaker gir i likhet med harde frukter få kalorier, liten blodsukkerstigning og metter lenge. De gir deg også vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Passe porsjon: Ubegrensa

 

Fullkornspasta og ris er også en OK ting og spise når du vil ned i vekt.Overrasket? Vel, det handler så klart om mengde! Jeg anbefaler ofte min kunder å spe ut sin pasta med en grønnsak.

Her ser du for eksempel at jeg har fullkornspasta og revet squash som «pasta» til mine kjøttboller i tomatsaus.

Passe porsjon? Ca 1 dl tilberedt fullkornspasta

 

Bær er kanskje en av mine favoritt matvarer! Små, søte superfoods som gir kroppen en hel haug av godsaker!

Passe porsjon: Ubegreset

 

Grovt brød er også en fin kilde til karbohydrater. Det viktigste er å velge riktig brød og riktig pålegg.

Du kan lese hvordan du gjør brødmåltidet til et sunt og balansert måltid HER

Passe porsjon: 1 skive

Som du ser handler det oftest om mengde. I Norge er vi vant med å bygge måltidet vårt opp rundt brød og poteter, men de færreste av oss lever i dag et liv hvor det er nødvendig. Men å tenke utenfor den boksen er kanskje litt vanskelig til å begynne med?

 

Følg meg gjerne på Instagram (Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

18. februar 2017 | Ernæring