reklame Rørosmeieriet
Sist år ble det oppstandelse i innboksen min da jeg viste årets nyttårsdessert på Insta Story!
Vanilje panna cotta, sjokolademousse ooooog varm karamellsaus, med et hint av salt. I ett år har jeg altså lovet å dele denne oppskriften, men først nå har jeg fått tid til det. Just in time for new years 😉
Hovedingrediensen i min panna cotta er altså Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet, og ikke fløte.
Tjukkmjølk gjør desserten magrere og proteinrik, men også ennå mer fløyelsmyk!
Når du har laget denne desserten får du ca 6 dl Tjukkmjølk til overs. Hva er det? Og hva kan du bruke det til? For vi kaster jo ikke mat!
Tjukkmjølk også kalt tettemelk er en syrnet melk med lang holdbarhet . Tradisjonen i Røros-traktene var å helle lunken nymelk over bladene fra tettegrasplanten og fermentere den.
Tjukkmjølk er altså melk fermentert ved hjelp av Rørosmeieriets egen tettekultur. Resultatet er en tykk og syrlig melk med lang holdbarhet.
Hva kan den brukes til?
Tjukkmjølk egner seg til all slags brødbakst, gjærbakst, vafler, i smoothies, i mariander og som et lett måltid med frukt, bær eller korn.
Du kan lese mer om Tjukkmjølk HER
Å lage denne desserten kan virke som en omstendelig affære, men det er egentlig veldig enkelt. Personlig lager jeg panna cotta laget kvelden før kvelden, også lager jeg sjokolade mousse og karamellsaus på formiddagen, den dagen det skal spises.
Oppskriften er til 3, men dette er store porsjoner, så den kan også passe til 6.
Tjukkmjølks panna cotta med vanilje:
Ingredienser
- 4 dl Tjukkmjølk 4%
- 1 dl kremfløte
- 50 gram Sukrin
- 50 gram Sukrin Gold
- 3 plater gelatin
- 1 vaniljestang
Fremgangsmåte
- Snitt opp en halv vaniljestang, og ha både margen og selve stangen i en kasserolle sammen med fløte og sukrin + sukrin gold
- Kok opp og la putre i noen minutter.
- La kjølne på kjøkkenbenken.
- Ta ut vaniljestangen.
- Bløt gelatinen i litt vann.
- Klem vannet ut av platene og rør dem inn i fløteblandingen.
- Rør inn Tjukkmjølk i blandingen. Og hell blandingen opp 3 eller 6 glass og sett kaldt i minst 3 timer
Neste lag er min sukkerfri sjokolademousse. Også denne på bloggen for første gang i dag. På tide!
Ingredienser
- 200 gram Lett rømme fra Rørosmeieriet
- 30 gram bakekakao
- 25 gram Sukrin
- 20 gram Sukrin gold
- 2 gelatinplater
- 2 eggehviter
- 1 klype salt
- Litt kokende vann
Fremgangsmåte
- Bland sammen Lett rømme, kakao, Sukrin, Sukrin Gold og salt.
- Legg gelatinplatene til bløt i litt vann.
- I mens stivpisker du eggehvitene.
- Klem vannet av geltainplatene og rør dem sammen med 4 ss kokende vann. Rør inn rømmeblandingen.
- Vend inn eggehvitene forsiktig. Fordel dette over panna cotta laget og sett kaldt i minst 3 timer.
Tilslutt har vi karamellsausen, som jeg serverer varm til.
Ingredienser
- 2 dl fløte fra Rørosmeieriet
- 4 ss SukrinGold Sirup
- 4 ss Sukrin Gold
- Flaksalt til servering
Fremgangsmåte
- Ha fløte, sirup og sukrin i en kjele. Kok opp under omrøring.
- Skru ned varmen slik at det fremdeles småkoker.
- Kok i ca. 20 minutter til du får en lysebrun, tykk saus. Den blir sigere når den blir kald.
Med det så sier jeg godt nytt år!
Stort Smil
Desiree