Å leve med barn med diabetes

4. juni 2015 | Kropp

Dette er et tema jeg har sirklet rundt lenge.

Skal det være en del av bloggen, skal det ikke?

Er det noe folk vil lese om? Er det noe jeg har behov for å skrive om?

Jeg vet fremdeles ikke, men jeg vet at jeg har fått et par mail i innboksen min de gangene jeg har nevnt at Vilde har diabetes type 1, så jeg har bestemt meg for å sneie temaet i dag.

 

Jeg er ingen erfaren diabetesmamma. Vilde ble syk og fikk diagnosen raskt i januar.

Den gangen var det tungt! Vi var i sjokk, vi var i sorg, livet føltes urettferdig og snudd på hode. Seks måneder senere ser jeg fremdeles på datteren min og skulle ønske hun kunne få slippe denne ekstra belastningen i livet, men livet har gått videre.

Barn med diabetes kan i stor grad leve som andre barn, det er bare noen ekstra hensyn å ta, litt ekstra oppmerksomhet. Mange tenker umiddelbart at denne ekstra oppmerksomheten er rundt mat, det opplever jeg derimot ikke.

Vilde spiser det hun har lyst til, det store fokuset i vår hverdag er aktivitet og hvordan dette påvirker hennes blodsukker, ikke maten.

 

Som diabetiker kan du nemlig spise det du selv ønsker, men insulin må setter utifra den mengde karbohydrater det er i maten.

Jeg er ikke redd for at Vilde skal bli høy eller lav pga maten hun spiser – dette er enkel matte. Det er vurderinger i forhold til aktivitet som fremdeles kan være litt vanskelig. Dette er nemlig erfaring. Så for oss som ennå er litt uerfarne er det stort sett her følingene kommer, selv om de har hvert veldig få.

 

Så hvorfor nevner jeg med jevne mellomrom at dette er mat Vilde liker nettopp på grunn av sukkersyken?

 

Vilde er syv år, og må selv sette insulinsprøyter i magen hver gang hun spiser – det meste. Det er ikke dagens høydepunkt, og mammahjerte forstår det godt. Så dager som er ekstra vanskelige er det litt godt å ha noen favorittretter hun faktisk ikke trenger å sette ekstra insulin for å spise.

 

Hvorfor ikke spise slik hele tiden?

 

Fordi kroppen trenger karbohydrater, spesielt et aktivt barn i vekst!

Kroppen trenger også insulin – i riktige mengder.

Trenger et barn med diabetes et ekstra sunt kosthold?

 

Jeg mener ikke at et barn med diabetes trenger noe sunnere kosthold enn andre barn,men det er nok litt ekstra viktig å bygge gode vaner fordi et barn med diabetes blir en voksen med diabetes.

 

Det er kanskje her jeg de tyngste dagene prøver å tenke positivt. Vilde får muligheten til å bygge et liv og gode vaner for sin sykdom nå istede for å prøve å forandre livsstil senere.

Noen gode vaner vi prøver å legge til rette for henne er:

 


  • Faste måltider.

Hvem burde ikke spise det?

 


  • Sjokolade, sukker og saft ikke er følingsmat.

Vi har alltid med disse små babysmoothiene, og et par slurker av en sånn er faktisk det som skal til for å få et lavt blodsukker opp igjen.

 


  • At fysisk aktivitet er positivt for diabetesen.

Mange med diabetes er redd for fysisk aktivitet fordi det gjør det litt vanskligere å beregne insulinmengde. Å være aktiv og være i god fysisk form er positivt for alle, og særlig en med diabetes.

 


  • Sukker og ting med raske karbohydrater er kun til lørdager og fest.

Dette burde gjelde alle, men sånn er ikke verden blitt.

 

Er det noen der ute som ønsker flere innlegg, kanskje en egen kategori for dette temaet så gi lyd. Denne bloggen er til deres bruk, og er det behov for en slik kategori så lager jeg det.

 

<3

 

Desiree

 

 

 


4. juni 2015 | Kropp

Kommentarer (5)

  1. Bra skrevet innlegg! Vil gjerne at du har en egen kategori om dette; det er veldig lærerikt.

  2. Takker for at du deler dette !Jeg har en helt annen sykdom , alvorlig ME .Slitter ennormt med å finne et kosthold !!Fordi jeg er konstant utmattet og mangler energi . Kroppen går alt for fort over på adrenalin som gir ennomt sug etter raske karbohydrater . Resultat opp og ned 20 – 40 kg. Noe som ikke er sunt for kroppen !Leste for en stund tilbake at søtpotet og granateple , skulle hjelpe kroppen å få energi inn i cellene . Men om dette stemmer vet jeg ikke … Viss dette stemmer . finnes det andre matvarer med same effekt .Hvilke kosthold ville du ha anbefalt i mitt tilfelle ? Kanskje mye protein ?Jeg har ingen mulighet å trene dessverre . Hele min hverdag handler om å planlegge og priotere . Mest å hvile – hvile – hvile .Men ønsker å hjelpe kroppen ut av det raske karbohydratene , men vet nesten ikke hvordan jeg skal få dette frå tanke til å komme ut i praktisk …Takker for en kjempe flott blogg !!!!

  3. Hei! Ser det er gammelt innlegg! Men jatakk til mer innlegg om diabetes. Vår datter på 15 mnd har nettopp fått påvist diabetes 🙁

  4. Hei! Jeg er også diabetesmamma siden 07. Det har vært mange utfordringer, men det som har vært vanskelig er når de har fått ekstra sykdom i tillegg f.eks feber, oppkast,diare . Da skulle man jo tro at så lenge de ikke orker mat trengs ingen insulin, men slik er det jo ikke i det hele tatt. Da trenger de mer insulin fordi kroppen jobber mer med det som herjer rundt der. Har også en som ikke viser noen form for tegn ved lavt blodsukker eller høyt så her har det vært mange episoder som ikke har vært av de gode. Legene har heller ingen svar på hvorfor han er sånn. Dette har vært en ekstra stor utfordring og mange våken netter. Diabetes er ikke alltid like enkelt. Utfordringer vil man alltid ha. Masse lykke til med din datter. Klem Monica

Comments are closed.