reklame Rørosmeieriet
Vi har kommet til årets siste oppskrift i samarbeid med Rørosmeieriet. Og hva passer vel bedre enn å avslutte med en skikkelig festkake, som passer perfekt til en hyggelig julemiddag eller som en nyttårsdessert?
Min jule pannacotta er ikke en hvilken som helst pannacotta!
For det første består den hovedsaklig av Tjukkmjølk, og ikke fløte. Noe som om mulig gjør desserten ennå mer fløyelsmyk, i tillegg til at den blir magrere og proteinrik.
PannaCottaen blir også litt syrligere, men ikke fortvil. Her får du nemlig en søt, sprø og krydret pepperkakebunn som virkelig setter prikken over i – en!
Jeg har valgt å lage den som en kake, og pyntet den som en julekrans. Men du kan fint lage dem i porsjonsglass også!
Til en form på 20 cm i diamater trenger du:
Ingredienser
- 4 dl Tjukkmjølk
- 1 dl kremfløte
- 50 gram Sukrin
- 50 gram Sukrin Gold
- 3 plater gelatin
- 1 vaniljestang
- 300 gram pepperkaker
- 100 gram smeltet Røros smør
Fremgangsmåte
- Smelt smøret og knus pepperkakene til smuler. Bland sammen smør og pepperkakesmuler. Trykk massen ut i en kake/paiform. Trykk det hardt sammen med en spiseskje. Sett bunnen kaldt.
- Snitt opp en halv vaniljestang, og ha både margen og selve stangen i en kasserolle sammen med fløte og sukrin + sukrin gold
- Kok opp og la putre i noen minutter.
- La kjølne på kjøkkenbenken.
- Ta ut vaniljestangen.
- Bløt gelatinen i litt vann.
- Klem vannet ut av platene og rør dem inn i fløteblandingen.
- Rør inn Tjukkmjølk i blandingen. Og hell blandingen opp i kake/paiformen. Sett kaldt i minst 3 timer.
Jeg har pyntet kaken med rips, fiken, bringebær, klementiner og rosmarin.
Når du har laget denne desserten får du ca 6 dl Tjukkmjølk til overs. Hva er det? Og hva kan du bruke det til? For vi kaster jo ikke mat!
Tjukkmjølk også kalt tettemelk er en syrnet melk med lang holdbarhet . Tradisjonen i Røros-traktene var å helle lunken nymelk over bladene fra tettegrasplanten og fermentere den.
Tjukkmjølk er altså melk fermentert ved hjelp av Rørosmeieriets egen tettekultur. Resultatet er en tykk og syrlig melk med lang holdbarhet.
Hva kan den brukes til?
Tjukkmjølk egner seg til all slags brødbakst, gjærbakst, vafler, i smoothies, i mariander og som et lett måltid med frukt, bær eller korn.
Du finner alle mine oppskrifter med Tjukkmjølk HER