Hei mandag, nei tirsdag, nei huff….
Flere som går litt surr i dagene etter påsken?
Uansett. Påsken kom og gikk, og skal jeg dømme ut ifra det jeg har sett på sosiale medier har mange kost seg både med flott vær, godt mat og hyggelig selskap. Ikke det at alt er som det ser ut på sosiale medier, men jeg håper at du har hatt en god en og stiller med full ladede batterier i dag!
Men etterhvert som timer og dager går er det ikke uvanlig at energinivået synker. For noen starter kanskje dagen med en liten energi topp sånn i ni tiden før man krasjlander tidlig på kvelden. Noen holder energien fint oppe mandag og tirsdag og onsdag, men kjenner at det blir tyngre og tyngre mot slutten av uka.
Hvorfor er det sånn?
Grunnene kan så klart være mange, men mange av oss lever en hverdag hvor vi sliter med å finne rom for stimuli, hvile, god ernæring og bevegelse. Fire ting som er essensielt for din helse og ditt energi nivå.
Alt henger så klart sammen, men kostholdet ditt er absolutt en av de viktigste redskapene du har i hverdagen din, som kan hjelpe deg holde et godt energinivå. Og i dag hadde jeg tenkt jeg skulle dele tre generelle råd som du kan teste ut i din hverdag.
PRØV Å BALANSER MÅLTIDENE DINE.
Stoffskifte ditt er helt avhengig av nok næring for å fungere optimalt og gi deg god energi, men det er altså ikke likegyldig hva vi spiser.
Mat er ikke fienden, tvert i mot så er det din beste samarbeidspartner mot en kropp du trives i, både på innsiden og utsiden.
Hvor ofte du er sulten sier også noe om hvor balansert du spiser i forhold til dine behov.
Før gjerne kostholdsdagbok i noen dager og analyser hvordan du har det etter hvert enkelt måltid. Et måltid skal gi deg god energi, gjøre deg passe mett og holde deg både blid og fornøyd i hvertfall to timer etter at du har spist.
Blir du slapp og daff etter måltidet? Prøv å legg til litt ekstra karbohydrater, gjerne i form av frukt og grønt.
Blir du fort sulten igjen og opplever søtsug? Prøv å legg til litt ekstra proteiner. Og har du husket å inkludere litt fett? Fett er supert for å holde blodsukkeret stabilt og sørger for at du holder deg mett lengre.
Husk at alle måltider burde inneholde både karbohydrater, fett og proteiner.
SPIS HVER 2-4 TIME.
Hvor ofte du trenger å spise er egentlig ganske så individuelt, og ofte avhengig av hva du spiser og hvor aktiv du er. Men lengre enn fire timer mellom hvert måltid er det få som er tjent med. Kroppen trenger påfyll av energi i løpet av dagen. Det trenger ikke å være mye. Et lite mellommåltid for den travle kan fint være:
- 1 håndfull nøtter, et eple + et glass vann.
- 1 skyr
- 1 kopp grønn te + 20 gram mørk sjokolade
- 1 cafe latte på lettmelk og 2 gulrøtter
- 2 knekkebrød med pålegg
FINN GLEDE i MAT.
Et hvert balansert kosthold skal ha rom for påsker og bursdager og gode glass med rødvin. Det er det du spiser over uker og måneder som påvirker din energi og din helse, ikke det ene måltidet nå og da. Om du spiser fire ganger i løpet av en dag, så spiser du 1460 måltider i løpet av et år. Det er 1460 muligheter til å gi kroppen din næring som styrker den og som gir deg glede. Hva slags mat gir deg glede? Hva føles godt å spise? Hva slags mat gjør deg glad?
Følg meg gjerne på Snapchat og instagram (Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER
Stort Smil
Desiree