Når vi spiser mer enn vi trenger liker kroppen å lagre dette rundt midjen, nærme leveren, hvor den rakst kan få tak i ekstra energi når den trenger det. Ulempen med dette er et stort fettlager rundt midjen har en direkte sammenheng med både diabetes og hjerte – karsykdommer. Vi kommer heller ikke utenom at de færreste av oss trives med dette ekstra lageret, som vi jo strengt talt ikke trenger i dagens overflod.
Vitenskapelig sett er fettlageret rundt midjen like lett å bli kvitt som det er å få, men hvorfor opplever vi det da ikke sånn?
Du spiser for lite fett.
Kroppen trenger fett, særlig for å forbrenne fett. Gjør det til en regel å inkludere litt fett i hvert av dagens hovedmåltider. Fett fra fisk og planter er å foretrekke. For eksempel:
- Nøtter
- Frø
- Oliven
- Avokado
- Oljer
- Fisk
For lite mineraler
Vi snakker mye om vitaminer, men glemmer ofte mineralene. Visste du at magnesium er essensielt for mer enn 300 prosesser i kroppen, og forskning viser at folk som spiser mer enn den anbefalte dagsdose av magnesium har lavere blodsukker og insulinnivå?
Insulin er det hormonet i kroppen som lagrer fett, og da særlig magefett.
Spis mer grønne, blad grønnsaker som grønnkål, spinat og salat. Også banan er en god kilde til magnesium. Legger du til litt fisk og gode fettkilder er du ikke bare sikret godt brennstoff til fettforbrenningen, du får også dekt store deler av ditt mineralbehov.
Du trener, men er det nok?
For å bli kvitt magefettet er det først og fremst kostholdet du må endre. Trening vil gi deg mange andre helsemessige fordeler og helt klart være med på å gi kroppen et boost. Men trening alene er svært sjeldent nok.
Du trener, men ikke hardt nok?
Om du trener et par ganger i uka med det formål å hjelpe kroppen av med bilringen kan det være kjekt å vite at korte, intensive økter har vist svært god effekt på nettopp dette fettlageret! Ingen grunn til å slite seg ut på gymmet i timesvis om ikke du trives med det.
Her finner du flere HIIT økter
Du trener for mye!
Ok, nå er det rom for forvirring, men ja dette kan være tilfelle. For lite restitusjon, fysisk og psykisk stress gjør at kroppen tviholder på fettreservene. Det handler om å se på livets totale belastning.
Hvordan har du det?
Er du mye sliten?
Føler du at du har lite overskudd?
Er treningsøktene tunge?
Føler du at resultatene uteblir?
Sover du dårlig?
Om du kan svare ja på flere av disse spørsmålene er det på tide å ta en kritisk titt på treningsopplegget ditt.
Du spiser mye halvfabrikat.
Halvfabrikat er ofte sukker, e-stoffer og usunne fettstoffer i forkledning.
Er det vanskelig å kutte disse produktene ut, tenk på hva du kan legge til for å øke næringsinnholdet og skape et balansert måltid.
Ekstra grønnsaker, fiberrik pasta, salat, mer proteiner, osv, osv. Du trenger kanskje ikke å kutte ut, men legge til.
Du spiser for lite proteiner.
Proteiner er kroppens byggesten og igjen viktig for at din kropp skal fungere som den skal. I tillegg gir den stabilt blodsukker (som gir mindre fettlagring rundt midjen) og holder deg mett lenge. Sørg for å få i deg proteiner minst 3 ganger om dagen.
For lite søvn.
Akkurat som for mye trening, vil for lite søvn stresse kroppen. Stress frigjør stresshormoner som fremmer lagring av fett rundt midjen.
Tilslutt skal du få noen generelle råd.
- Drikk nok vann
- Kutt ned på sukker og hvit mel
- Spis mat som styrker fordøyelsen. Rotgrønnsaker, kål, ingefær, gurkemeier og syrlige merieriprodukter.
- Vær aktiv. Ikke nødvendigvis trening
- Spis farger
Lyst på inspirasjon til mat som hjelper deg med å spise magen flat? Da finner du flere menyer HER
Følg meg gjerne på Snapchat (Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER
Stort Smil
Desiree