Hvorfor er ikke en kalori alltid en kalori? Og hva betyr det for deg?

24. mars 2017 | Ernæring

Dette er et spørsmål jeg ofte får, og jeg opplever at folk blir veldig frustret, ja nesten redd, over utsagnet. Så i dag hadde jeg tenkt vi kunne kikke litt på det sammen, så kanskje du ser at selv om dette er sant, så er det ikke noe du trenger å bekymre deg over. Jeg starter derfor med å si hva det faktum at en kalori ikke alltid er en kalori betyr for deg.

For deg som spiser et balansert kosthold så betyr det ingenting.

For deg som er sunn og frisk, så betyr det ingenting.

Og for deg som sliter med overvekt, humørsvigninger, lite energi og diverse diffuse helseproblemer kan det bety en ekstra motivasjonsfaktor for å gjøre litt smartere matvalg, men som dere straks vil se byr nok ikke disse matvalgene på noen store overraskelser.

For, hvorfor er det ikke det samme om du spiser 100 kalorier fra brokkoli, 100 kalorier fra kylling eller 100 kalorier fra sjokolade?

Menneskekroppen er et komplekst maskineri, og forskjellige typer mat behandles på forskjellige måter i kroppen. Noen av disse prosessene krever mer energi av kroppen din å utføre, og dette er en av tingene som gjør at en kalori ikke alltid ender opp som en kalori.

Forskjellen på 100 kalorier brokkoli og 100 kalorier sjokolade stopper ikke der. Hvor den ene metter godt og gir et stabilt blodsukker, vil den andre trigge sultfølelse og endre ditt spisemønster. Flere som ikke klarer å stoppe etter en bit sjokolade selv om man egentlig bare hadde tenkt til å ta en?

Faktumet er at det du velger å spiser påvirker din forbrenning, ditt energinivå, din sult følelse og dine matvalg.

 

La oss se på noen eksempler på hvorfor en kalori ikke alltid er en kalori!

Du forbrenner mer når du spiser proteiner enn fett og karbohydrater.

Forskjellig type mat forbrennes på forskjellige måter i kroppen, og noen forbrennes letter enn andre. Jo lettere maten forbrennes jo mindre energi bruker kroppen på å forbrenne den.

Et godt eksempel på dette er proteiner. Det krever mer av kroppen å omdanne proteiner til energi, så hvis du spiser 100 kalorier fra protein sitter du igjen med ca. 75 kalorier når kroppen har omdannet dette til energi. Sammenlignet med 100 kalorier fra fett, hvor du sitter igjen med 98 kalorier.

Proteiner er også det næringsmiddelet som metter lengst  og studier viser også at hvis man øker protein innholdet i kostholdet spiser man automatisk færre kalorier.

 

Glykemisk index

Jeg sa at det nok ikke kom noen store overraskelser. Glykemisk index eller GI tabellen har nok de fleste hørt om før. Tabellen sier kort og godt noe om hvor raskt blodsukkeret stiger når du spiser maten.

Mat med høy GI (sukker, hvitt mel, fin pasta, ris, osv) gir ikke bare en høy blodsukkerstigning, de øker også appetitten, skaper ukontrollert sukkersug og fører til økt matinntak.

Du vil altså oppleve og reagere på to helt forskjellige måter om du spiser 100 kalorier fra brokkoli kontra 100 kalorier fra sjokolade.

 

Metthetsfaktor

Visste du at det finnes en tabell som forteller oss hvor mye maten metter eller hvor «fornøyd» vi blir av å spise den?

Tabellen  tar utgangspunkt i hvor fort maten reduserer sult og hvor lenge den metter. Hvis du velger mat med lav metthetsfaktor vil du ofte oppleve å bli mer sulten – ikke mindre.

Så hva forteller egentlig dette oss?

Jo, at de fleste av oss fungerer best på mat med lav GI og høy metthetsfaktor (frukt, grønt, grove kornprodukter, nøtter, frø, kjøtt, fisk, egg, osv), at det kan være lurt å holde et lite øye med protein inntaket og at om man ønsker å ha en god energi med kontroll på sult og søtsug er det lurt å styre unna sukker og raske karbohydrater.

Hørt det før? Da trenger vi kanskje ikke å bekymre oss så mye for at en kalori ikke alltid er en kalori?

 

Følg meg gjerne på Instagram (Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

 

 

 

24. mars 2017 | Ernæring