Sist fredag (tror jeg) fikk jeg en henvendeles på snap. En følger hadde fått med seg Dagbladets sak hvor man «avslørte» at produkter uten tilsatt sukker ikke nødvendigvis innehold færre kalorier!
Mer interessant syntes kanskje jeg det var at produkter uten tilsatt sukker ofte inneholdt sukker! Men ikke tilsatt og ikke ved navnet sukker. Men, men – old news i min bok.
Uansett ønsket følgeren min at jeg belyste at produkter uten tilsatt sukker kan være sunnere alternativer, selv om de ikke har færre kalorier. Og det kan de jo, men ikke alle er det.
Det blir i det hele tatt vanskelig og kategorisere mat som sunt eller usunt basert på sukkerinnhold eller kalorier alene!
For hva deffinerer sunn mat? Er dethvor mye kalorier det er i den? Eller er det hvor mye næring den tilfører kroppen? Kanskje det er måten kroppen bryter maten ned? Eller hvordan den er produsert? Er det navnet?
Mat tilsatt sukker trenger ikke å være usunt, mat med lite kalorier er heller ikke automatisk sunt og kalorier isolert sett er ikke usunt! Du trenger kalorier! Det er de som gjør at du lever. Men vi trenger enn viss mengde av dem, og det er ganske viktig at de kaloriene du spiser inneholder næring (les vitaminer, mineraler, antioksidanter, proteiner, fett og karbohydrater). Akkurat det er det lite av i sukker!
I dag fikk jeg et spørsmål i samme gaten. En annen snapfølger lurte nemlig på om man kunne spise ubegrenset av sjokolademoussen min! Vel…. den inneholder jo ikke sukker, og ingrediensene er helt klart næringsrike saker som du har godt av, men den inneholder litt flere kalorier enn et eple, som vi alle vet at man kan spise ubegrenset av – ikke sant? Selv om den inneholder….sukker.
Jeg skjønner at folk blir forvirra for å si det sånn!
Sammenheng og mengde er i min verden viktigere ord enn sunn og usunn!
Følg meg gjerne på Instagram (Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER
Stort Smil
Desiree