For meg finnes det nesten ikke enklere mat enn suppe! Enkelt å lage, enkelt å lage sunt og næringsrikt. Skikkelig fastfood, som stort sett hele familien liker!
Favoritten her i gården er helt klart blomkålsuppe, og sånn umiddelbart tenker man at en suppe på base av blomkål er sunt! Det er det også, men det er jo ikke mye næring i blomkål, buljong og melk – som de fleste lager blomkålsuppe av.
Blomkål i seg selv er en flott kilde til vitamin C, folat, kalium og kostfiber, men i en middag vil man kanskje ha i seg flere vitaminer og mineraler, i tillegg til proteiner og fett.
Hvordan løse dette? Jeg gir deg tre tips som gjør suppen mer næringsrik!
Tilsett proteiner.
I mange av mine bakeværk brukes det kun eggehviter. Jeg får stadig spørsmål om hva jeg gjør med eggeplommene. Jeg fryser plommene ned og bruker dem til eggerøre, vaniljekrem, jeg rører dem inn i sauser, supper, smoothies og gryteretter. Det smaker ikke noe, men tilfører maten både proteiner og sunt fett. Du kan lese mer om supermaten egg her.
Det er flere andre måter å tilsette proteiner på.
- Lag supper med linser, bønner, kjøtt og fisk i. Eller server egg, kokt skinke, røkelaks osv på kanten.
- Tilsett kollagen.
- Lag suppen på kraft i stede for buljong. Du kan lese mer om kraft koking her.
Tilsett fett.
Fett burde være en del av et balansert kosthold. Fett er nemlig viktig for flere av kroppens viktigste funksjoner, det gjør at maten holder deg mett lengre og er essensielt for opptak av flere vitaminer.
- Bruk olje eller smør når du bruner grønnsakene
- Dryss litt olje over den ferdige suppen
- Ha nøtter, frø eller kjærner som sprø topping
Bruk flere typer grønnsaker.
Bruker du bare en type grønnsak får du kun de vitaminene og mineralene som er i den grønnsaken. Prøv å kombinere to eller flere i suppene dine!
Noen favoritter fra meg:
Søtpotet, gulrot, gul løk og chille
Blomkål og purre
Blomkål og brokkoli
Brokkoli og avokado
Potet, sellerirot og purre
Over til dagens middag til 4 personer!
Ingredienser
- 2 små blomkålhoder
- 1 stor purreløk
- 1 gul løk
- 1 liter kylling buljong eller kraft
- 4 skiver salami per person
- 3 egg (kan droppes)
Fremgangsmåte
- Del opp løk og purre og svits i litt olje/smør
- Del blomkålen i fire og ha i gryten
- Hell over kraft/buljong og la det koke til blomkålen er helt mør
- Sett ovnen på grill 200 grader.
- Fordel salamisk
Her lurer jeg litt på om deler av oppskriften har forsvunnet??
Hei Desiree!
Denne oppskriften ser godt ut, men veibeskrivelsen er ikke fullstendig. Kan du legge ut hele oppskriften?
Hele ligger der 🙂