egen reklame
Kan bestilles hos ark.no HER og norli.no HER
Før vi tar tak i dette tenker jeg at vi må definere hva supermat er. Om man bruker Googel finner du at:
Supermat
er ikke en vitenskapelig definert gruppe matvarer. Men vi snakker gjerne om matvarer som har en helt eksepsjonell positiv helseeffekt, gjerne langt ut over hva de rene næringsstoffene i matvaren gir oss av vitaminer, mineraler, sunne fettsyrer eller proteiner.
For mange av oss er ordet supermat sidestilt med rare produkter vi finner på helsekost eller nett, gjerne til en litt stiv pris. Men butikkhyllene på din nærmeste dagligvare er også fylt med superfood, og i dag skal vi se på noen av dem!
Licensed from: unikpix/ yayimages.com
Egg
Egg er rett og slett den perfekte matvaren! Jeg tror man må være matnerd for å helt forstå hvor perfekt sammensatt et egg er! Egg inneholderså å si alt vi mennesker trenger. Proteinet består av aminosyrer som både i sammensetning og kvalitet er så bra at de kan utnyttes av kroppen nesten 100%.
Det meste av proteinet finnes i hviten. Plommen derimot er full av sunne fettsyrer og næringsstoffer.
Egg inneholder også:
Vitamin A er bra for syn, vekst og kroppens forsvar mot infeksjoner og sykdommer.
Vitamin E er en viktig antioksidant.
Vitamin K får blodet til å koagulere.
Vitamin B2 eller riboflavin, er bra for huden og stimulerer kroppens eget immunforsvar.
Et ekstra pluss skal egget ha for D-vitaminer, som sjelden forekommer naturlig i matvarer.
Havregryn
er vår egen lille superfood! De fleste vet at havregryn er sunt, men ikke hvor sunt. I forhold til protein innhold når den nesten like lagt opp som chiafrø, men siden normalporsjon chiafrø er 2 ss, og normal porsjon havregryn er 1-2 dl, får du i deg mer proteiner av å spise en porsjon havregrøt enn en porsjon chiafrø.
I tillegg til proteiner inneholder havregrøt omega6, en rekke viktige vitaminer og mineraler, blant annet jern og vitamin B, og så klart godt med fiber.
Eplecider eddik
inneholder blant annet vitaminene C, E, A, P, B1, B2 og B6. Mineralene magnesium, jern, kalsium, natrium, magnesium, svovel, kobber, fosfor og silisium med mer.
Eddiken er også rik i kalium, et mineral som mange voksne mangler i kostholdet . Kalium er nøkkelen til vekst, bygging av muskler, overføring av nerveimpulser, hjerteaktivitet osv. Det hjelper også å forhindre sprø tenner, håravfall og rennende neser.
Den bidrar til å forbedre tarm uregelmessigheter og til å fjerne giftstoffer fra kroppen i en raskere hastighet.
Prøv å drikk den utblandet i farris med en liten te skje honning. Utrolig godt og forfriskende!
Blåbær
er en skikkelig powerfood! De inneholder enorme mengder C-vitamin, noe vi alle trenger på denne tiden av året, masse antioksidater, kostfiber og større mengder katekiner, samme stoff som du finner i blant annet grønn te. Katekiner har blant annet en særlig positiv effekt på forbrenning av bukfett.
Fermentert mat
er gull for helsa, fordøyelsen og super trendy. Men det er mer enn surkål som står og gjærer på kjøkkenbenken i 3 uker som er fermentert mat. Yoghurt, kefir, ost, andre syrnede melkeprodukter og soyasaus er også eksempler på fermentert mat. Men hva er så bra med fermentert mat?
Vel, dette kan jeg for lite om, så jeg siterer dronningen av fermentert mat Gry Hammer:
– Fermentering er først og fremst en eldgammel konserveringsmetode fra en tid hvor vi ikke hadde hermetikk, fryser eller kjøleskap. Under gjæringsprosessen konserveres maten, den brytes delvis ned og blir dermed lettere å fordøye- også fordi denne maten og drikken tilfører tarmen gode bakterier og organiske syrer. I tillegg dannes ofte nye næringsstoffer, slik at maten blir mer næringsrik.
Det skal være lett å leve sunt!
Følg meg gjerne på Instagram eller Snapchat (Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER
Stort Smil
Desiree
Med inspirasjon herfra ER det lett å leve sunt! Jeg er normalt slank, men har gått ned 3 kg uten å prøve etter å ha begynt å legge til sunne ting!
forskjellen mellom edikk og eplesider edik?