Drop kaloritellingen! Slik SPISER du deg slank!

4. april 2016 | Ernæring

Så jeg gjentar meg selv gjerne!



Mat er ikke «fienden». Det er din beste samarbeidspartner på veien mot en flott og sunn kropp, overskudd og energi. 

Jeg forstår at de som ønsker å komme ned i vekt så klart er opptatt av disse kaloriene. For et eller annet sted så har man inntatt for mange av dem! Men når du velger mat med 
næring, 

mat laget fra bunn med base på grønnsaker og magre proteiner, sunt fett og grove karbohydrater, maten du finner her, skal det veldig godt gjøres å spise for mange kalorier og for lite næring.

 

 


Sunn mat er ikke nøvendigvis kalorifattig, men kalorifattig mat er heller ikke nødvendigvis sunn!

For å gå ned i vekt, som ofte er temaet når folk spørr meg om kalorier, trenger kroppen nok 
næring

 til å styre hormonell prosesser i kroppen. Du visste kanskje ikke at fettforbrenning er en hormonell prosess?  Og nok næring får man desverre ikke av 1200 kalorier om dagen.


Sunn mat handler om balanse. Nøtter er sunt og vi trenger fett for å fobrenne fett, men om du spiser 300 gram nøtter om dagen er det vanskelig å gå ned i vekt, selv om det er sunt. 


Men vi tar en titt på denne balansen, sammen, nok en gang 🙂

 


Hvor mange kalorier burde du spise for å få i deg nok næring?

For å få deg nok i løpet av en dag burde du ligge på minst 1500 kalorier. Er du da en gjennomsnittlig kvinne vil dette gi deg et underskudd på ca. 3500 kalorier i uka, som tilsvarer et vekttap på 0,5 kilo. Øker du aktivitetsnivået er det fult mulig å gå ned ca. 1 kilo per uke. 


Er du deltager på FIT på 30 dager vil du ligge på ca. 1600 kalorier i snitt – iberegnet litt søt og sunn helgkos.

Det er mye mat. Men så lenge du tenker kvalitet, balanse og velger mat kroppen har godt av er det ganske enkelt å holde kaloriene ned og næringen oppe – uten at du trenger å tenke på annet enn å velge mat du blir glad av.

 

 


Tenk kvalitet.

En kalori er altså ikke bare en kalori. 10 kalorier fra sukker gir ikke kroppen noe næring,  den hjelper deg ikke på noen som helst måte.  10 kalorier fra en brokkoli gir derimot både fiber, vitaminer og mineraler som kroppen trenger. I tillegg har brokkolien et større volum, tar lengre tid å spise og metter mer

 


Ha fokus på det!

Å spise nok frukt og grønt er faktisk vanskelig. Sett deg som mål at du skal spise 5 porsjoner a minst 100 gram om dagen. starter du allerede ved frokosten er det større sjanse for at du rekker det i løpet av dagen.


TIPS: 

Frosne grønnsaker er like bra å spise som ferske.



 

 


Inkluder en sunn fettkilde i hvert hovedmåltid.

Fett er noe vi ofte skyr når vi vil ned i vekt nettopp fordi det inneholder mye kalorier. Her gjør du deg selv en bjørnetjeneste. Fett er nemlig essensielt for fettforbrenningsprosessen.

 


En passende porsjon fett til frokost, lunsj og middag er:


– 10 nøtter


– 1/5 avokado


– 2 ss olje


– 1 skive fet ost


– 2 ss fetaost


– 150 gram fet fisk


– 4 ss frø


– 1 håndfull oliven

Nøkkelen er som ved alt – variasjon


TIPS: 

Neste gang du sliter med godtesyken prøv å drikke en shot av 1 ss rapsolje sammen med litt juice



 


Fyll på med proteiner.

Proteiner er virkelig kroppens byggestein. 

Vi nordmenn er generelt litt for dårlige til dette med proteiner og inntar størsteparten av disse ved middagstider. Akkurat som fett burde du passe på å få i deg en god porsjon til både frokost, lunsj og middag. 


Passende porsjon til dagens tre hovedmåltider er:

 

  • 150 gram kylling, kalkun, biff, svinekotelett, annet magert svinekjøtt.
  • 150 g karbonadedeig, kyllingkjøttdeig, svinekjøttdeig eller lignende med max 10% fett.
  • 2 egg.
  • 200 g hvit fisk eller skalldyr.
  • 150 g rød fisk.
  • 150 g skyr, mager kesam, cottage cheese, gresk yoghurt, yoghurt naturelle, 0% youghurt.
  • 250 g bønner eller linser.

 



 


Lytt til kroppen din.

Din kropp ønsker det samme som deg. Den ønsker å være frisk, sunn og normalvektig. Og tro det eller ei, den gjør alt den kan for å hjelpe deg med å oppnå det! Men du må hjelpe den litt også! Det værste du kan gjøre mot ditt eget vekt-tap er å sulte kroppen din eller gi den for lite næring. Den vil da tro at den er i nød, og for å redde deg skrur den ned forbrenningen. Får den tvert i mot et overskudd av næring (ikke kalorier, men næring) vil den sette alle prosesser i høygir!

Lytt til kroppen din! Når er den sulten, når er den mett, når er den tørst, når trenger den bevegelse fordi den begynner å bli stiv og øm? Lytt og spill på lag med den!

 


Og viktige ting kan ikke sies ofte nok!




Mat er ikke «fienden». Det er din beste samarbeidspartner på veien mot en flott og sunn kropp, overskudd og energi. 





Sist, men ikke minst – se på helheten. Du spiser mellom 1500 og 1800 måltider i året tross alt 🙂 



4. april 2016 | Ernæring

Kommentarer (10)

  1. Tusen takk 🙂 Ja, det er vanskelig å ikke være besatt av kalorier. Men det går framover 🙂

  2. Hei.VELDIG bra skrevet og jeg er SÅ enig!I 99.9% av alle jeg hjelper, så handler det om å lære de å spise MER.De aller fleste «kjører kroppen i minus» og til tross for fysisk aktivitet og lavt inntak så går de ikke ned i vekt.Jeg har selv gjort en stor endring og nå hjelper jeg andre ved å dele av min egen erfaring. DET er veldig tilfredsstillende. Og gudene skal vite at det er et enormt stort behov der ute.Fortsett å dele din kunnskap og erfaring, for det hjelper oss alle.Tusen takkKetil, Langhus

  3. Mat er helt klart min fiende. Jeg sliter maks med å få i meg nok og riktig mat. Treningen går faktisk overraskende bra. Men mat.. nei der sliter jeg mest. Vanskelig rett og slett..

  4. Uff, anbefaler du fett for å gå ned i fettprosent? Kan du forklare dette? Hva er fettprosenten din, siden du kan dette tema?

  5. Kine: med mindre du trener vær dag eller veldig tungt så trenger du nok ikke det 🙂

  6. Tusen takk for en fornuftig måte og inspirere meg på❤ akkurat dette jeg trengte og høre i dag ❤

  7. Så flott og informativt innlegg!! Jeg har litt å jobbe med skjønner jeg. Men et spm: når du skriver passende porsjoner fett og proteiner. Er det da samlet hva man skal ha i seg på en dag? Eller noe skal jeg velge en av porsjonene til hvert måltid?Hilsen Linda

Comments are closed.