Når man skal lage gjærbakst er det bare å være forberedt på at det tar tid å få et godt resultat. I årevis nektet jeg å innse dette, og i årevis bakte jeg helt uspiselige boller, men ikke nå lengre 😉
Det ligger nemlig i detaljene, og jeg lovet på Snapchat tidligere i dag å dele noen av disse detaljene i dette innlegget.
- Selv om man skal bake sukkerfritt, så tillat 1 ts sukker over den smuldrede gjæren før du heller over temperert væske. Gjæren jobber ennå bedre og det har ingen effekt på næringsinnholdet i det ferdige produktet.
- Glutenfritt og gjærbakst går ikke hånd i hånd. Gjæren kan ikke heve uten gluten, og sånn er det bare. Vil du bake glutenfritt så bruk bakepulver og stivpiskede eggehviter for å gjøre baksten mer luftig.
- Elting. Du må elte deigen minst 10 minutter i maskin, 15 minutter for hånd. Ikke hopp over dette punktet! Ta det som en økt og gå hardt til!
- Forheving kan ikke under noen omstendigheter droppes. Gir du deigen en time på en lun plass kan du droppe etterhevingen på en travel dag.
- Damp deigen. Sett et vannbad i bunn av stekeovnen så blir baksten ennå saftigere.
Så over til dagens oppskrift:
Vi starter med vaniljekremen.
Du trenger:
5 dl melk
1 vaniljestang
4 eggeplommer
60 gram sukrin melis – evt sukrin
50 gram maizena
Slik gjør du:
Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Tilsett frøene, hele stangen og melken i en kjele. Varm opp melken til den når rett før kokepunktet.
Pisk sammen eggeplommene og sukrin melis til blandingen blir litt lysere i fargen. Rør så inn maizena.
Når melkeblandingen er klar tilsetter du litt av den varme melken oppi eggdosisen. Hell alt over i kjelen, og rør på middels varme til blandingen tykner krem.
Sett i kjøleskapet.
Bolledeigen finner du
HER
I tillegg trenger du 2 dl blåbær. Hest frosne eller plukket i skogen.
Kna 1 dl blåbær inn i deigen og fordel deigen utover en stekeplate, ca 2 cm tykk deig.
Lag små groper i deigen og legg en klatt krem i hvert hull. Strø over blåbærene og trykk dem litt nedi.
Jeg penslet min med egg, men det trenger du ikke.
Stekes nederst i ovnen på 220 grader, 7-10 minutter.
Jeg strødde over litt sukrinmelis ved servering.
Denne kan fryses, men smaker helt klart best varm fra ovnen <3
så godt ut!