Kan det være billig å spise sunt for en hel familie?

20. mars 2015 | Ernæring

Vi hører støtt og stadig at det er dyrt og spise sunt.

Jeg må ærlig innrømme at dette ikke er noe jeg tenker veldig mye over.

Jo, jeg kjøper gjerne laks når det er på tilbud i frysedisken og hamstrer litt når jeg ser et bra tilbud, men i min verden så er ikke sunn mat noe man nedprioriterer.

Allikevel har flere kommentarer, mail og spørsmål fra dere lesere fått meg til å fundere litt over dette. Derfor spurte jeg i går hva dere bruker på mat per uke. Svarene variert svært mye, men til sist så det ut som det i snitt ble brukt 500 kr i uka per person.

Ok, jeg bruker helt klart mer, men nå bruker nok jeg litt ekstra også fordi jeg tross alt skal produsere innlegg til denne siden.

Så jeg satte meg ned og regnet ut hva det kostet å følge en av mine kostplaner.


Denne koster 612 kr å følge for en person.

Mye?

Lite?

Passe?

Er det noe man kan prioritere for egen helse?

Jeg har lyst til å utforske dette videre.

Uka som kommer har jeg derfor satt av 1000 kr til mat for 2 personer, men målet mitt er å gjøre det billig som mulig, og kanskje sitte igjen med noen kroner på slutten.

Jeg er spent!

Jeg er usikker på om jeg skal dokumentere det dag for dag her på bloggen.

Hva ønsker dere?

 

-Desiree


20. mars 2015 | Ernæring

Kommentarer (17)

  1. Høres ut som en fantastisk ukemeny ønsker fine innspill og nye ideer, ønsker å gå ned i vekt..Hadde vært spennende å følge

  2. Så spennende! 🙂 jeg synes kanskje 612kr er litt mye for kun en person en uke. Når jeg og kjæresten handler så prøver vi å holde oss tilbudsjett på 2000kr i måneden på mat 😮 men det sprekker som regel 😮

  3. Vi(2 voksne) har satt av 4000 hver mnd til mat og bruker stort sett litt under det.

  4. Hei 🙂 Rundt 500,- i uken er ikke mye når det kommer til frokost, lunsj, mellommåltid osv…Skulle ønske du en dag fikk gitt ut en bok med dine oppskrifter 🙂

  5. Er denne matplanen for de som ønsker å gå ned i vekt?Du har ikke en matplan for oss som ønsker å bli litt sterkere og ellers holde kroppen i ca lik fasong og størrelse? 🙂 Finner bare matplaner for de som vil opp eller ned i vekt overalt..

  6. Astrid: De som vil ned i vekt vil gå ned i vekt av denne. De som ikke vil ned i vekt kan også følge denne, men legge til mer karbo i middag og et ekstra måltid etter trening 🙂

  7. Solveig: ligger under FIT på 30 dager 🙂 der finner du 4 ukeplaner med link til alt 🙂

  8. Synes ikke 600 kr er så ille, tror mange bruker det! Vi prøver å handle for 2000kr uka for 5 personer, men alle spiser jo ikke som voksne. Vi kan helt sikkert spare en del til, og bli flinkere til å bruke opp rester, og handle på tilbud!

  9. Det er ikke uoverkommelig å bruke enda mindre enn 600 kr på to personer;Jeg og kjæresten studerer fulltid og trener 4-6 ganger per uke. Vårt ukentlige pengeforbruk på mat ligger på rundt 450 kr. Dette inkluderer frokost, lunsj, middag, kvelds og til litt snacks og andre godsaker (frukt ol.). Jeg vil påstå at vi lever relativt sunt, og ingenting kjøpes ferdig. Brødet baker jeg selv, youghurten kjøpes naturell og tilsettes ønsket smak, nista er ALDRI kjedelig! Hver søndag bruker vi ca. 20 min på å planlegge neste ukes handel og hva vi skal spise til middag de forskjellige dagene. Dette sparer oss for mye penger, da vi slipper flere turer til butikken i løpet av uken, der man kan risikere å kjøpe med seg mye «unødvendig» per tur.Dagens mat:Frokost: «Frokostgrøt» bestående av havregryn, mandler, solsikkekjerner og melk som lages dagen i forveien og godgjør seg i kjøleskapet, nytes med litt hjemmelaget syltetøy (favoritten nå for tiden er mango som moses med stavmikser). I tillegg blir det et lite glass juice og et stort glass vann.Lunsj: Hjemmelagde polarbrød med krydderkesam, skinke, salat, tomat og paprika. Samt «hjemmelaget» yoghurt (yoghurt naturell med feks. syltetøy, frisk oppkuttet frukt el.)Middag: Rød fiskesuppe: seifilet, tomatpuré, gulrot, løk, hvitløk, vann, søtpotet og krydderEtter trening/kvelds: «sjokoshake»(50/50 proteinpulver og sjokopulver blandet med melk)

  10. Hadde vært interessant med en handleliste til alt, + oppskrifter 🙂 forhåpentligvis samlet i ett og samme innlegg, for må leite en god del her nå for å finne fram 🙂 Og til Studinen – Kunne du vært en engel og lagt ut litt mer du også? For har et stramt budsjett, men er dårlig på innkjøp over lengre perioder.Utrolig mye bra fra mange kanter her, og flott blogg! Jeg og samboeren følger med på det meste her 🙂 Mest meg da litt magefett og fett ellers må bort

  11. Jeg har et spørsmål.. Jeg har en sykdom som heter Crohns og jeg tåler ikke grove produkter eller mye fiber. Noe frukt går greit, men mesteparten av grønnsaker må jeg holde meg unna samt kornprodukter/grove melprodukter osv..Jeg har også en liten magesekk, så mine middagsporsjoner blir på str med en 4 åring ca. Så kroppen min er vandt med lite mat og går derfor ikke like fort ned i vekt..Noen tips viss jeg skal følge programmet ditt? 🙂

  12. Kristina: Det er ikke mye korn i dette programmet, men noe. Det blir alltid gitt flere alternativer til måltidene, så da anbefaler jeg at du velger det minst «fyllende» alternativet.Det er alltid et kornalternativ til frokost, og et uten korn, velg det uten 🙂 Samme til lunsj og mellom 🙂 Middag og kvelds er stort sett alltid uten 🙂

  13. Vil først og fremst bare si at jeg simpelthen elsker bloggen din Desiree! Du gir meg inspirasjon til å leve sunt og godt! Du kommer stadig med gode, jordnære tips for hvordan man kan gjøre små grep for en mye sunnere livsstil! Her kommer et lite forslag fra meg om mat og handling for to sultne, treningsglade studenter.Til Anders:Jeg vet ikke hvor greit det er at jeg skriver om mine vaner på en annens blogg; men dersom Desiree godtar det så har du min mat-uke her:Vanlig handleliste for meg og typen for én uke:3 store melk1 stort beger youghurt naturell1 4-pakning yoghurt «dobbel-0″2 bokser mager kesam (brukes både som pålegg, dip, og dressing)1/2 stk 12 pk egg (det går 1 pakke på to uker)1 pk havregryn el. musli (kjøper du Remas’ «fruktmusli» som er usøtet koster den halvparten av feks. AXA som er «det vanlige merket»)1 pk mel (en uke er det havremel, neste fibramel, det kommer rett og slett an på hva jeg trenger)1 pk. mandler/hasselnøtter el. (det du måtte trenge)2 store paprika2 store salathoder3 store tomater (evt. små hvis du skal «kose deg litt ekstra», men de er MYE dyrere)ca. 8 epler el. (de vi måtte ha lyst på)1 pk løk (4 stk i et nett)1/2 hvitløk (som med eggene)2-3 pk fryste grønnsaker (feks. brokkolimix, wokmix, fryst spinat osv.)1 pk kjøttdeig (spiser mye bønner, og kjøper dem da i «innvandrerbutikker» til en slikk og ingenting.)2 pk. frossen fisk (seifilet koster 8,30 for 400g på REMA!)1 stor pakke påleggskyllingfilet (man får nå kjøpt dette i 150g pakker som er 50-60 kr billigere per kilo enn i de mindre pakkene)1/4 Norvegia 500g1/2 3 pakning Hollidaykryddermix (som med eggene)2 bokser hakkede tomater (4 kr hos Rema)Her har jeg tatt utgangspunkt i at jeg har bla. ris, smør, olje, krydder osv. stående i skapet (dersom du kjøper «billigmerkeris» fra feks Rema koster 1 kg av denne like mye som 4 porsjoner med feks Uncle Bens!) Krydder, bønner, linser osv. kjøpes tørket hos den lokale innvandrerbutikken. Mer konkurransedyktige priser finnes ikke!Vi spiser alltid det samme til middag to dager på rad; da slipper vi for det første å lage middag hver dag(begge studerer fulltid og har ikke alltid tid til det), og så er det mye rimeligere. Stort sett alt som kan kjøpes i «billigmerke» kjøpes dersom det er et alternativ, men dette må ikke gå på bekostning av kvalitet, holdbarhet og «sunnhet».Denne ukas middager:Mandag-tirsdag: Rød fiskesuppe m/tomatpuré, seifilet, fiskebuljong, løk, hvitløk, paprika og krydderOnsdag-torsdag: Hjemmelagde burgere: mager kjøttdeig(kylling, svin, karbonadedeig), burgerbrød(lages selvfølgelig selv på grovt mel og med mye krydder), salat, tomat, paprika, kesam som dipp. Kan tipse om å kjøpe ubehandlet pommes frites fra frysedisken dersom du vil ha litt ekstra karbohydrater. Disse har IKKE blitt frityrstekt på forhånd så dermed kan du krydre dem selv og nyte med bedre samvittighet dersom de stekes i steikeovnen enn hva, ihvertfall jeg hadde gjort, dersom de var frityrstekt på forhånd.Fredag-lørdag: Taco (selvfølgelig!) med bønnestuing(bønner som jeg skrev om tidligere, blandet med 1 boks hakkede tomater og tacokrydder som du kan kjøpe ferdig eller lage selv), de grønnsakene du vil ha, lefser eller skjell salsa og magerkesam med krydder. Ang. taco er de billige merkene like gode som de dyre, og HER KAN DU SPARE MYYYYE PENGER.Søndag-(mandag neste uke): Ovnsbakt fisk: fiskefilet bakt med en pk. fryste grønnsaker i ovnen, samt litt ris og sweet chilli saus (min favoritt! se opp for mye sukker her!)Håper dette var til hjelp 🙂

Comments are closed.