6 ting du burde vite om forbrenningen din.

29. mai 2015 | Kropp

Dette med forbrenning er alltid et spennende tema.

Det er også et tema med mange myter, rom for forvirring og små fustrasjoner. Så i dag gir jeg deg 6 enkle fakta om din forbrenning og hvordan den påvirker din helse og din kropp!

 


Er ikke stoffskifte og forbrenning det samme?

Vi kan dele din kaloriomsetning inn i to kategorier.


  • Basalstoffskifte.

Basalstoffskifte styres av hormoner produsert i skjoldbruskkjertelen

 


  • Muskelforbrenning

Muskleforbrenningen står for størstedelen av din kaloriomsetning. Jo større muskelmasse man har jo bedre kaloriomsetning vil du derfor ha. Muskelforbrenningen påvirkes da også i stor grad av trening, både kondisjon og styrke.


Betyr en god forbrenning at man er sunn?

På ingen som helst måte. Du kan ha både høy eller lav forbrenning og allikevel ha en sunn kropp, god helse eller omvendt.

Basalforbrenningen din er genetisk bestemt, men nå har vi alt konstatert at det er muskelforbrenningen som er den største kaloriomsetteren i kroppen, og denne påvirkes i veldig stor grad av din hverdag og din livsstil!

Men også hormonene i basalforbrenningen kan påvirkes av et godt kosthold og trening, som igjen skaper et godt miljø for hormonbalansen i kroppen din, og dermed en bedre forbrenning.

 


Så man kan spise seg til en høyere forbrenning?

Ja, og det er her dette med høyt og lavt blodsukker kommer inn!

Mat som gir høy blodsukkerstigning (karbohydrater) øker produksjon av hormonet Insulin. Insulin er et oppbyggende hormon, og det den bygger opp er fettlagrene dine. Et kosthold som gir liten insulinproduksjon er derfor ofte å foretrekke om man er overvektig.

Et kosthold med nok proteiner, varierte grønnsaker og sunt fett vil fremme produksjon av de «gode» hormonene og sørge for at insulin-nivået normaliseres. Vi trenger jo insulin, bare ikke for mye!

 


Skal man trene styrke eller kondisjon for å få høyere muskelforbrenning?

Ja takk begge deler!

Men nyere forskning viser altså at økter hvor man kombinerer høy puls og vekter er veldig bra for forbrenning og insulinfølsomhet. Dette taler jo veldig bra for treningstrender som sirkeltrening, Kettelbells, X-fit, Tabata, osv.

 


Hva vil det si å ha lav forbrenning?

Rett fra leveren.

Mange går rundt med lavt stoffskifte, uten at de faktisk har et hormonelt problem som kan medisineres. Konsekvensen er at det tar litt lengre tid å gå ned i vekt, men denne formen for lavt stoffskifte kan ofte boostes ved å endre kost og treningsvaner. 

 


Kan jeg ødelegge forbrenningen min?

 

Det er helt klart ting som kan gjøre forbrenningen din dårligere. 

  • Høyt inntak av raske karbohydrater over lengre tid.
  • Stress
  • Lite søvn

Øker alle sammen produksjon av insulin og kortisol som begge to er fettlagrende hormoner, men dette er heldigvis reversibelt.

 

Følg meg gjerne på Instagram for flere sunne tips, oppskrifter og treningsøvelser.

Navnet er desireeandersen

 

Stort Smil

 

-Desiree

 

 

 


29. mai 2015 | Kropp

Kommentarer (2)

  1. Uhm…ikke heeeelt korrekt og ganske unyansert. Greit nok for «lekfolk», men langt unna det folk som trener trenger.Insulin bygger opp fettlagrene? Vi har reseptorer både i fettvev og muskelvev og trening øker sensitiviteten i muskelvevet (les: glykogenlagring, f.eks)Burde du ikke være åpen på at dette er en lavkarbo-blogg og ikke en blogg som har til hensikt å fremme generelle kostholdsråd?

  2. Lars: Dette er ikke en lavkarboblogg, noe du ganske fort ser om du leser mer enn dette ene innlegget 😉 Her finner du både poteter, pasta, bananer, dadler, frukt, sukker og smør! Jeg er utdannet kostholdsveileder og er av den oppfattning at Lavkarbo er bra for de som trenger det, men det er på ingen som helst måte alle som trenger å leve lavkarbo – tvert om 😉

Comments are closed.