6 grunner til at folk spiser chiafrø – 3 er gode, 3 er fleip!

9. juli 2017 | Ernæring

Chiafrø er fast inventar i min kjøkkenskuff. Jeg skulle ønske jeg kunne si at det var på grunn av det utrolig gode næringsinnhold, det er jo det vi leser over alt, men det er mest på grunn av at det har en utrolig god evne til å binne væske og svelle – og dermed bli til deilige små hverdags desserter!


Gode grunner til å spise chiafrø:

 

Tilsett chiafrø i smoothies og juicer

Så øker du fiberinnholdet i drikken og legger et godt grunnlag for god tarmhelse.


Glutenfritt og lavkarbo tykningsmiddel

Til supper, sauser og dressinger.

1 ss holder til 4 dl.


La frøene svelle i litt vann og tilsett dem i bakeverk

Uansett hvordan man vender å vrir på det så vil dette øke næringsinnholdet, men det gir også bakeverket en deilig, saftig konsistens.


De kan erstatte egg i så godt som alle bakeoppskrifter

La 1 ss frø svelle 20 minutter i 3 ss vann – tilsvarer ett egg.


Alt dette er gode grunner til å spise Chiafrø. Noen ernæringsmessige grunner er det så klart også!



Chiafrø inneholder mye fiber, men er samtidig lav på karbohydrater.

Chiafrø inneholder mye kostfiber, som ikke tas opp i tarmen, men går rett igjennom. For de som ønsker å begrense inntaket av karbohydrater er dette gode nyheter da man får i seg høyst nødvendige kostfibere, uten at dette påvirker karbohydratregnskapet!


2 ss chiafrø inneholder kun 1 gram opptaklige karbohydrater.


Men der slutter faktisk mine grunner til å bruke chiafrø.

  • Fiber
  • Gode bruksområder
  • Smak


Jeg spiser dem ikke fordi de er proteinrike, kalorifattige eller inneholder Omega 3.

Men er de ikke det da?


Vi ser på 3 grunner til at mange spiser chiafrø, som er litt fleip.


Chia frø er rike på omega 3

Men du var kanskje ikke klar over at omega 3 er bygd opp på forskjellige måter?

Her er vi inne på kjemi og biologi. Jeg forklarer enkelt. Omega 3 fra fisk og omega 3 fra planter, som chiafrø, er bygd opp forskjellig. Våre kropper er flinkere til å nyttegjøre seg av omega 3 fra fisk enn omega 3 fra chiafrø.

For dem som spiser lite eller ikke noe fisk er chiafrø et godt andrevalg, men chiafrø er ikke en fullverdig kilde til omega 3 for mennesker. Husk tran!


Chiafrø inneholder mye proteiner.

Til en plante å være inneholder chiafrø mye proteiner! Ca. 15% faktisk!

Men med tanke på at en porsjon chiafrø ikke er mer enn 2 ss så sier det seg selv at her er det ikke MYE proteiner om chiafrø er den eneste proteinkilden i retten. Ca. 4 gram proteiner får du fra 2 ss chiafrø.


Chiafrø som plante inneholder mye proteiner, men burde spises som en del av et sammensatt kosthold med flere proteinkilder.


Chiafrø inneholder lite kalorier.

Nei, det gjør ikke det. 100 gram chiafrø inneholder faktisk over 400 kalorier, men nå må vi huske at vi ikke spiser 100 gram, vi spiser ca. 30 gram. Og 30 gram inneholder snaue 120 kalorier.


Man trenger veldig liten mengde chiafrø i et måltid, derfor tilfører de lite kalorier til kostholdet.




Over ser du min favoritt snack!


2 ss chiafrø
2 dl lett kokosmelk
1 dl bringebær


Bland alt og la det svelle i kjøleskapet i 20 minutter

 

Følg meg gjerne på Instagram og Snapchat (Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

9. juli 2017 | Ernæring