5 TING | alle kostholdsekspertene er enige om

19. januar 2018 | Ernæring, Kropp

Dagen i dag startet ganske så filosofisk mens jeg hang over kjøkken benken med mine havregryn og melk. Jeg hadde egentlig bare tenkt å snappe dem som de var, men nølte i to sekunder. For selv om havregryn er en aldri så liten superfood så var jo ikke dette akkurat et velbalansert og næringtett måltid?! Ikke hadde grynene liggi i bløt for å lette jobben for fordøyelsen, melken var helt vanlig lett melk, ikke noen fettkilde, ingen bær, ingen grønnsaker, bare havregryn og melk – fordi jeg var sulten og trengte noe kjapt som holder meg mett lenge. Bare mat uten baktanker, bare mat fordi jeg var sulten og ikke noe annet.

For ikke mange år siden ville ingen tvilt på at en god porsjon havregryn med melk på var en god start på dagen! I dag kan det fort være roten til ville diskusjoner. Ikke fordi at noen har rett og noen har galt, men fordi at når det kommer til kosthold og helse så er det ingen «one size fits all».

Det er dessverre med på å gjøre noe så enkelt som mat veldig komplisert for mange, men heldigvis er det noen helt grunnleggende ting som de fleste kostholdsretning og kostholds eksperter er enige om! Og de få tingene kommer man faktisk ganske langt med!

Bilde: Shutterstock

SPIS FOR STABILT BLODSUKKER

Alle eksperter er enige i at god blodsukker kontroll er viktig for god helse, god energi og god vektkontroll. Men hvordan man skal spise for å ha et stabilt blodsukker er veldig, veldig, individuelt. Hvor god blodsukker kontroll du har styres nemlig ikke bare av hva du spiser, men også hvor aktiv du er, om du er i fysisk god form, din generelle helse og gener. Dette er grunnen til at noen mennesker må styre unna alt som heter frukt, korn, sukker, osv for å ha et stabilt blodsukker, mens andre fint kan starte dagen med en skål havregryn, melk og en banan.

 

SPIS MER BÆR OG GRØNNSAKER

Nok en ting alle er enige om! Nordmenn spiser i dag under halvparten av statens anbefaling på frukt og grønt. Går du inn på matportalen.no i dag så ser du at denne anbefalinger ligger på 500 gram, noe som svært mange mener er for lite i utgangspunktet…

Les mer om hvordan jeg får mer grønnsaker inn i familiens kosthold HER

(reklame)

SPIS MER FIBER

Nå er jo korn og kronprodukter en av tingene ekspertene ikke alltid er enige om. Men fiber kommer heldigvis i flere former og fasonger. Og du finner masse fiber i både frukt, grønnsaker, linser og bønner.

Hvorfor er det så viktig med fiber?

Fiber hjelper deg til et stabilt blodsukker og ikke minst god tarmhelse. Tarmhelse er noe som får stadig mer oppmerksomhet og det er ikke uten grunn!

Lyst til å lese mer om hvorfor sunne tarmer er veien til god helse, energi og velvære? Trykk HER

 

SPIS FERMENTRT MAT

Når jeg sier fermentert mat er det nok mange som tenker

-Hva er det?

Mens en del andre tenker automatisk på surkål og kombutcha.

Fermentert mat er kort forklart mat som har gjennomgått en gjæringsprosess. Opprinnelig  gjennomført ved hjelp av naturlige bakterier som melkesyrebakterier. Igjen er stikkordet tarmhelse!

Om ikke surkål er det beste du vet eller du ikke har kombutcha brygenes på kjøkkenbenken så er det allikevel mulig å implementere fermentert eller probiotisk mat i kostholdet! Se etter kefir, yoghurt, ost, pickels og surdeigsprodukter i butikken.

Annen type mat som er bra for tarmen din?

Kraft, kollagen, gelatin, grønnsaker og fiber.

Bilde: Shutterstock

 

KOSTHOLD ER PERSONLIG!

Media kan være gode på å stikke frem enkelte kostholdsretninger som den ultimate løsningen. Men er det en ting vi som jobber med kosthold, ernæring og mennesker til daglig er klar over så er det at kosthold er helt personlig og ikke minst individuelt.

 

Følg meg gjerne på Instagram eller Snapchat (Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

 

19. januar 2018 | Ernæring, Kropp