5 SUPERFOODS DU BURDE BYTTE UT MED HELT «vanlig» MAT

31. mai 2018 | Ernæring

Før vi tar tak i dette tenker jeg at vi må definere hva supermat er. Om man bruker Googel finner du at:

Supermat er ikke en vitenskapelig definert gruppe matvarer. Men vi snakker gjerne om matvarer som har en helt eksepsjonell positiv helseeffekt, gjerne langt ut over hva de rene næringsstoffene i matvaren gir oss av vitaminer, mineraler, sunne fettsyrer eller proteiner.

Jeg er skikkelig matnerd, og i skuffene mine finner du masse rare bær, frø og pulvere som defineres som superfood. Men som vi skal se på i dag er det slettes ikke nødvendig å bruke masse penger på disse raritetene om målet ditt først og fremst er et sunt og næringsrikt kosthold!

 

 Bilde: Shutterstock

Hvete gress og spirulina var kanskje mitt første møte med superfoods. Hvete gress inneholder både proteiner og kostfibere, i  tillegg til en del vitaminer og mineraler. Hvilke og i hvilken mengde vil variere fra produsent til produsent.

Det samme kan man si om algen spirulina. Det høres jo veldig fint og flott ut, men når den daglige anbefalte dosen av disse to er 3-5 gram sier det seg selv at de ikke bidrar nevneverdig i et balansert kosthold.

Spis heller spinat! Spinat inneholder også proteiner og kostfibere. Faktisk inneholder den alle de essensielle aminosyrene du trenger i tillegg til store mengder jern. Noe mange kvinner sliter med å få i seg!

 

Gojibær skryter av å være en god kilde til vitamin C. 100 gram av disse bærene gir deg ca. 14 mg C- vitamin. Den daglige anbefalingen for friske mennesker er 75 mg.

Spis heller jordbær! 100 gram jordbær gir deg gir den daglige anbefalingen. Dessuten inneholder de nesten ti ganger færre kalorier enn 100 gram gojibær!

 

Chiafrø er faktisk en av mine favoritt superfoods, men ikke på grunn av deres næringsinnhold. Mest på grunn av bruksområdene!

Her fremheves blant annet det faktum av chiafrø inneholder omga 3. En essensiell fettsyre som de fleste av oss trenger å spise mer av. Spis heller makrell i tomat! Ikke bare får du i deg mer omega 3. Du får også i den viktig vitamin D.

 

Acai pulver lages av acaibær og er kilde til kostfibere, vitamin A, C, magnesium og kalium. Til1/10 del av prisen kan du heller spise soltørkede tomater. Det inneholder også vitamin A, C, magnesium og kalium.

 

Alle disse superfoodsene finner dere i mine kjøkkenskuffer, men man trenger det ikke for et balansert og sunt kosthold!

Det skal være lett å leve sunt!

Følg meg gjerne på Instagram eller Snapchat (Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

31. mai 2018 | Ernæring