Sunn livsstil

5 grunner til at du ikke får de resultatene du forventer deg

24. januar 2017 | Kropp

Hver formiddag jobber jeg med oppfølgning av online kundene mine. Og selv om jeg har jobbet i treningsbransjen i 12-13 år nå, er det allikevel en del ting som aldri slutter å overraske meg! Blant annet folks forventninger til sunn mat og trening. Nå skal det sies at de fleste av kundene mine blir klokere – ganske fort også, men jeg vet også at de respresenterer de fleste av dere der ute. «Alle» tenker som dem! Så i dag vil jeg ta noen av de vanligste teamene som dukker opp i plenum.

Hvorfor får du ikke de resultatene du forventer deg?

Sunn livsstil
Bilde; Shutterstock

 


Du har urealistiske forventninger til deg selv.

Om man kutter 500- 1000 kalorier fra kostholdet (mer enn det anbefales IKKE) og begynner å trene 2-3 ganger i uka kan man forvente å gå ned 0,5- 1 kg i uka – i snitt. Om man er veldig overvektig kan man i noen tilfeller gå ned mer, noen opplever at vekten går litt raskere ned de første ukene, noen gjør det ikke, men 0,5 – 1 kg er normalt. Å forvente noe mer av seg selv krever ekstreme dietter og ekstreme treningsmetoder, og vil mest sannsynlig (garanter) resultere i at du legger på meg mer etterpå.

 


Du ser deg blind på vekta!

Og det er det flere årsaker til. Jeg kan sitte her å si at vekt og utseende ikke burde være motivasjonsfaktor nummer en. Og det burde det virkelig ikke være, men jeg vet at for mange av dere så er det motivasjonen til å komme i gang, så kan det godt være at det er andre positive forandringer som får deg til å fortsette. Det håper i alle fall jeg!


Så hvorfor ikke veie seg?

Om du veier deg hver dag gjennom en uke, så er jeg nesten sikker på at du får 7 forskjellige resultater. Badevekten er et ekstremt dårlig verktøy for å måle fremgang.

Den påvirkes av hva du spiste dagen før, hvor mye du har vært på do, hvor lenge det er til du har mensen, om du har drukket mye eller lite de siste par dagene, den påvirkes til og med av hvilken vei den står på baderomsgulvet! Den kan heller ikke fortelle deg om du har gått ned i fett, muskler eller vann. Og forskjellen på disse tre er ganske vesentlig. Kast den! Bruk målebånd i stede. Ta før og etter bilder. Og om du absolutt må veie deg gjør følgende:

  • Vei deg maks hver 14 dag.
  • Pass på at du veier deg om morgenen, før du spiser, etter at du har vært på do.
  • Ikke vei deg på en mandag. Ofte spiser man ekstra mat i helgen som binner vann til kroppen. Vei deg på onsdager eller fredager.
  • Vei deg alltid på samme dag.


For å gi deg et bilde som viser hvor stor forskjell det er på 1 kg fett og 1 kg muskler! Badevekten vil vise det sammen, men du vil helt klart forandre deg!

Bilde er henter HER

 

Du legger for stor tiltro til hvor mye kalorier du forbrenner på trening

Regnskapsføreren min sa det så flott:

– Kiloene tar du av på kjøkkenet, grammene tar du av på gymmet.

Det er helt riktig. For å gå ned i vekt må du ligge i kalori underskudd. 1 kilo på en uke tilsvarer et kaloriunderskudd på ca. 1000 kalorier om dagen eller 7000 kalorier i uka.

For å klare å trene bort en kilo fett må du altså trene 1,5-2 timer 7 ganger i uka. For mange av oss er dette tid man ikke har.  For ikke å snakke om at det er umulig å opprettholde over tid! Den beste løsningen, for flertallet, er derfor å gjøre endringer i kosten, øke hverdagsaktiviteten og legge inn et par gode treningsøkter i uka.

HER kan du teste hvor mange kalorier treningen din forbrenner.

Jeg vil skyte inn:

– Kiloene tar du av på kjøkkenet, vekta holder du på gymmet.

For en kropp i god fysisk form holder lettere uønskede kilo på avstand. Tren, trall og vær glad!

 

Du spiser mer enn du tror.

-Jeg har nok spist for lite, hører jeg så godt som hver gang jeg sender ut en kostplan til kundene mine

Når de ser på mengden de spise før og matmengden de får av meg er det lett og tro. For mange må nesten doble mengden med mat. Det man da ikke er klar over at at de tidligere spise flere kalorier og mindre næring, i tillegg til at matvolumet var mindre!

 


Selv om du har hørt det før forstår du ikke viktigheten av ditt indre miljø!

Jeg skal ikke snakke om mindfullness, yin eller yang. Men ditt indre miljø betyr så utrolig mye 
i forhold til ditt vekt tap! Du kan spise sunt, du kan trene riktig, men om ditt indre miljø er i ubalanse kan dette være grunnen til at du ikke lykkes! La oss se på noen enkle ting!


Kortisol

er et hormon som finnes naturlig i kroppen. Kortisol har flere viktige oppgaver i kroppen. Det er med på å regulere blodtrykk, blodsukkernivå og din metabolisme. Vi trenger kortisol. Når vi blir stresset øker kroppen produksjonen av kortisol, og når vi roer oss ned synker kortisol nivået igjen. Dette er helt naturlig, og ikke negativt for kroppen. MEN, om du stadig befinner deg i stressede situasjoner eller er stresset over lang tid blir det kluss i maskineriet. Forhøyet kortisol over lengre tid bidrar til at kroppen lagrer mer fett, og da særlig rundt midjen.


Serotonin

er nok et hormon. Dette er blant annet med på å regulere din appetitt. Stress senker serotonin nivået i kroppen din slik at du får mindre metthetsfølelse. Når kroppen har for lite serotonin får du lyst til å spise raske karbohydrater og sukker. Hvorfor det? Fordi den type mat serotonin produksjonen igjen. Det er jo flott, men kanskje ikke på sikt.


Det er viktig for meg å presisere at en kropp som fungerer håndterer disse svingningene godt. Problemet oppstår om du har en hverdag som stadig setter deg i negativt, stressende situasjoner. Lite søvn og generelt lite overskudd kan også være grunn til å tenne noen varsellamper. 

 


Lavt Tyroksin nivå

eller lavt stoffskifte er så klart også en grunn til at noen sliter med å få de resultatene de forventer seg.  Tilstanden kommer i flere grader, og det er fult mulig å ligge innenfor «normalen» og allikevel oppleve problemer med vekt tap. Tilstanden er arvelig og sees i sammenheng med andre autoimmune tilstander som diabetes, leddgikt og revmatisme. Har du dette i familien og lurer på om du kan ha lavt stoffskifte kan det være lurt å ta en blodprøve hos legen.

 


Hva tenker du når du leser dette?

 


Følg meg gjerne på Snapchat 
(Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Core øvelsen bordet

 

Stort Smil

Desiree

 

24. januar 2017 | Kropp

Kommentarer (4)

  1. Men det er ofte vanskelig å vite hva er sundt i denne jungelen av ulike dietter. Skal det hete uten tilsatt sukker, magert eller orginalt? Hvilke pålegg er best på knekkebrødet? Hvordan gjøre hverdagsmaten bare litt sunnere når en egenrlig ikke liker å stå på kjøkkenet? Kroppsideal å vekt tar mye av hjernekapasiteten til tider med en sliten mammakropp

  2. Hei, har målt min kaloribehov til 1600 kal. Om dagen. Dette er målt på sykehuset i hvile på en maskin og med aktivitetsmåler. Kunne tenke meg å gå ned 5 kg. Går masse 7-20 000 steg om dagen. Har du et tips ?

    1. Siden du sier 5 kilo mistenker jeg at det du egentlig vil er «stramme opp litt» ikke nødvendigvis gå ned. Da er det først og fremst et godt treningsprogram i kombinasjon med nok og sunn mat som vil hjelpe deg med det 🙂

Comments are closed.