4 enkle grep som lindrer smerter i knærne

30. juni 2016 | Kropp

Bank i bordet – denne jenta har aldri hatt en idretts skade! Det nærmeste jeg har kommet er en betennelse i gluteus medius, som jeg fikk  fordi jeg lå på siden, syv timer i strekk og så på Game og Thrones. Ikke akkurat en idretts skade….. Sånn utover det så har jeg hatt perioder med store smerter i knærne. Så store at jeg nesten ikke kunne reise med fra en stol. Å gå ned trapper var tortur og alt som het trening fra navelen og ned var bare å glemme. Noen dager var det til å med vondt å gå. Jeg var sikker på at jeg måtte begynne å se etter en ny jobb.  Jeg var sikker på at noe var alvorlig galt. Jeg har tross alt levd et veldig aktivt liv i over tretti år.  Vet du hva det kom av? For stram muskulatur på fremsiden av kroppen. En liten periode med målrettet tøyning, så var det borte. No amputation needed!

Woman having knee pain


Licensed from:
Wavebreakmedia

/
yayimages.com


 

Muskel og ledd smerter er i dag den største årsaken til at vi blir sykemeldt. Litt frustrende når man tenker over hvor lett dette egentlig er å forebygge. Du trenger egentlig bare gjøre en ting – bevege deg.

Men det er ikke temaet i dag. I dag skal vi se på kneet.

Det beste du kan gjøre, uansett om det er snakk om knesmerte som alt har oppstått eller som du ønsker å forebygge er å bevege deg. Alle ledd trenger å brukes. Og aktivitet er bedre enn inaktivitet. Så klart skal man ikke ut å trene spensthopp når man har smerter, men gå, sykle og svømme er gode alternativer om knærne knirker.

Grunnen til at kneet er så utsatt er at flere muskler overlapper knærne dine. Både legg, lår, hamstrings, gastrocnemius og soleus. Sammen er det disse musklene oppgave å stabilisere og bevege kne, hofte og ankel ledd. Svakheter, ubalanser og stivheter i disse områdene påvirker alle sammen ditt kne. Og kan, som i mitt tilfelle, gi store smerter.

Så i dag ser vi på 4 enkle grep du kan gjøre om du opplever smerter i knærne eller om du vil forebygge.


1. Bevegelse

Er nok det aller viktigste rådet jeg kan gi deg. Kroppen er skapt for å være i bevegelse og den trenger bevegelse både for å forbebygge og rehabilitere skade. Har du først fått en skade skal du så klart ikke gjøre ting som gir smerte, men det værste du egentlig kan gjøre er å sette deg ned!


2. Bevegelighet

Her ligger nøkkelen til en smertefri hverdag hos veldig, veldig mange. Særlig viktig er det å tøye baksiden av legg, fremsiden av lår og hofteleddsbøyer. Har du allerede smerter, eller er du som meg en ivrig løper vil jeg i tillegg anbefale enkel trigger point massaje. Dette kan du enkelt gjøre med en hard tennisball.

Viktig – dette skal faktisk gjøre litt vondt…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


3. Tren rumpe

En godt trent bakdel betyr faktisk ganske mye for dine knær. Den er blant annet med å stabilisere bekkenet og sørge for god kroppsholdning. Dette vil igjen motvirke stram muskulatur over kneet (som gir smerte) og bidra til at du bruker kroppen din riktigere i hverdag og trening (motvirke skader)

Om du alt har smerter i knærne finnes det mange gode rumpeøvelser som ikke belaster knærne ytteligere.

Blant annet
DISSE

og
DISSE

 


4. Tren fremside og bakside av lår.

Om man alt har smerter i knærne vil jeg anbefale deg å oppsøke en fysio eller god PT før du kaster deg over styrketreningen. De tre punktene over kan trygt testes ut på egen hånd. Men å styrke musklene rundt kneet er helt klart viktig om man ønsker å forebygge kneskader. Her er mulighetene uendelige, men en kombinasjon av baseøvelser som knebøy og markløft, sammen med øvelser som utfordrer balanse og stabilitet rundt kneet er alltid et fint sted å begynne.


Hvordan jeg trener dette kan du lese om
HER

 


Husk at du kan lagre dine favorittinnlegg direkte på mobilen med gratisappen Bloglovin 


HER


Følg meg gjerne på Snapchat 

(Fitfocuse) 
for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge 

Facebook 
siden min 


HER

 

Stort Smil

Desiree

 

 


30. juni 2016 | Kropp

Kommentarer (4)

  1. Synes du at det er bedre med triggerpunktball enn foam roller? Jeg pleier ikke bruke ballen på beina, men mulig jeg skal forsøke. Frykter bare hvor vondt det kan være…

  2. Kathrine: Det er litt smak og behag 🙂 grunnen til at jeg har med ball i innlegget er at det er billigst og lettest å få tak i for folk 🙂

  3. Hei Desiree 🙂 Skulle du kunne dele tøyeprogrammet du brukte for å øke tøyeligheten i framsiden av kroppen?

Comments are closed.