2 frokoster for god fettforbrenning – hvilken velger du?

30. oktober 2016 | Ernæring

De som følger meg på snap vet at jeg starter hver eneste dag med en god kopp sort te tilsatt litt smør, litt MCT olje og litt melk. Flere lurer så klart på hvorfor jeg drikker disse rare greiene og hvordan man lager det.

Jeg vil starte med å si at dette går under kategorien rare ting som jeg ikke anbefaler alle andre å gjøre! Fordi det som er sunt for meg, ikke nødvendigvis er sunt for deg, men det kan jo være det.  Så i dag skal vi se på to ulike frokoster. Begge blir omtalt som sunne, begge sies å ha en rekke fantastiske helsefordeler, men hvilken er sunnest for deg?

 


Vi starter med min egen fett – te.


Den lages av:

2 ss økologisk smør

2 ss MCT olje

1 skvett melk eller fløte

3 dl sort te eller kaffe

Denne drikken inneholder mye mettet fett, men nå håper jeg snart folk flest har fått med seg at denne myten er død! Mettet fett er ikke farlig og om du har lyst til å lære mer om linkingen, eller kanskje mangel på linking, mellom mettet fett og hjerte karsykdommer kan du lese om det i


denneartikkelen. 

Videre har jeg MCT olje i denne, som også er mettet fett. Det er allikevel en forskjell.  Uten å bli for faglig kan jeg si at MCT olje består av fettsyrer som kroppen bruker opp (forbrenner som energi) raskere enn andre fettkilder.


Så hvilke helsefordeler kan denne drikken gi?

 1. Det høye innholdet av fett gir et stabilt blodsukker og gjør at du føler deg mett lengre, også utover dagen.
 2. MCT olje har vist seg å skru 
  litt 

  opp for forbrenningen
 3. Mer energi og ikke minst en jevnere energi
 4. Bedre konsentrasjon
 5. Bedre fordøyelse
 6. Bedre hormonbalanse
 7. Anti inflamatorisk
 8. Bedre humør

 


Lyst til å lese litt vitenskapelige artikler om dette? Da finner du link til flere


HER 

Alt dette høres jo fantastisk ut! Hvilke ulemper er det?

En slik kopp te inneholder ca 400 kalorier, men dessverre lite annet. Vi kan strekke oss til å si at den gir ca 1 gram protein og noe vitamin A, B5 og B12.

Til sammenligning kan du spise 2 hardkokte egg, 1/2 avokado og et eple – og få i deg både proteiner, sunne fettsyrer, litt fiber,  vitaminer, mineraler og antioksidanter – til under 350 kalorier. Mange av helsefordelene vil være det samme:

 1. Lang metthetsfølelse
 2. Stabilt blodsukker
 3. Et måltid som er godt for forbrenningen
 4. God energi
 5.  Bra for hormonbalansen
 6. Gir et stabilt humør


Hvorfor velger jeg så å drikke fett-te?

Jeg gjør det fordi jeg står opp for tidlig til frokost. Så jeg liker å kose meg med denne varme drikker og heller spise en fettfattig og proteinrik frokost litt senere på morningen. Dette er også det eneste stedet jeg får i meg mettet fett, jeg synes det smaker godt, det gir meg en god følelse og jeg er ikke bekymret for de ekstra kaloriene.


Hva ville jeg anbefale andre?

Helt klart frokost nummer to! Men om man ikke er et frokost menneske kan fett teen gi et godt grunnlag for et stabilt blodsukker og gode matvalg senere på dagen!


Hva velger du?

 


30. oktober 2016 | Ernæring

Kommentarer (18)

 1. Har fulgt kostholdsdebatten siden begynnelsen av åttitallet og hørt om mye rart men trodde aldri jeg skulle lese om fett-te! Ser poenget med den men dette blir jo ca 55 gram fett i en kopp te, så hvorfor ikke halvere mengden fett?

 2. Kan jeg som ammer starte dagen med en slik kopp? Tenker da helst koffeinfri.I og med andre små får mat først tar det ofte noen timer før jeg får min frokost og det er ikke gunstig, så da kan kanskje en fett-kaffe være løsningen?Men kjenner ikke til MCT-olje.

 3. Kunne godt tenkt meg å prøve fett te eller kaffe men veldig usikker på hva neste måltid da bør bestå av for at det ikke skal bli altfor mye fett har du eksempel på lett frokost? kan egg/avokado/eple eller omelett gå etter ca2 timer?

  Veldig takknemlig for svar!

 4. Fikk inntrykk av at du drakk varmt vann med en hel sitron… Og gjerne ingefær i hver morgen…?

 5. Hva slags te bruker du? Ser du har skrevet sort eller grønn te tidligere, men nysgjerrig på fra hvilket merke? Løs te eller pose? 🙂

Comments are closed.