10.000 skritt om dagen – er det nok?

19. september 2016 | Kropp

Kjøper du en skritt-teller, aktivitetsmåler eller FITbit i dag er det stor sannsynlighet for at standarinnstillingen anbefaler minst 10.000 skritt om dagen. Du tenker kanskje at dette bunner i dyp forskining rundt hva som er best for din fysiske form og helse? Slik er det altså ikke!

De første pedometerene, eller skritt-tellerene, som kom på markede i Japan i 1960 ble nemelig kalt «manpo – kei» som betyr 10.000 skritt-meter. Så uten noen større vitenskaplig bakgrunn enn det går og går og går mange for å fylle kvoten på 10.000 skritt om dagen.  Det er jo litt morsomt å vite.

Veldig mange av dere har både skritt tellere og aktivitetsmålere. Og hvordan dere bruker disse varierer i stor grad. Noen sidestiller 10.000 skritt om dagen med en god treningsøkt. Noen tenker at har jeg gått 8000 skritt om dagen så er det et tegn på at jeg har en aktiv hverdag. Andre ser på 10.000 som et minstekrav på hverdagsaktivitet, mens andre tenker at dette er bra saker.


Hva stemmer?


La oss først se på effekten av 10.000 skritt om dagen!


Bedre insulinfølsomhet. 

Det øyeblikket du når 10.000 skritt om dagen eller mer faller risikoen for å utvikle diabtes type 2. Dette kommer av at du utvikler en bedre insulinfølsomhet. Har du allerede diabetes type 1 eller 2 er bedre insulinfølsomhet veldig viktig! Bedre insulinfølsomhet kan også bidra positivt til vekttap.


Mindre ondter. 

Å gå er noe av det beste du kan gjøre for ryggen din, ikke bare for å forebygge ryggproblemer, men det kan også lindre eksisterende ryggondter.


Bra for fordøyelsen. 

All aktivitet er bra forfordøyelsen. En ting er at blodgjennomstrømningen går fortere en annen er at magemusklene masserer tarmene og optimerer fordøyelsen.  Så om du sliter med hard mage eller oppblåsthet – ut og gå.


Forebygger benskjørhet. 

Å gå, særlig i ulemdt terreng, er med på å fremme knoklenes opptak av kalsium fra kosten og styrker knokler og ledd.


Hjerte og karsykdommer. 

30 minutter aktivitet om dagen kan forlenge livet med flere år og har en rekke positive innvirkninger på ditt hjerte og karsystem.


Hva med kondisjon?

All aktivitet utover det kroppen din er vant med vil ha positiv innvirkining på din kondisjon. Er du inaktiv og utrent vil 10.000 skritt om dagen bety mye for din kondisjon- til å begynne med. Etterhvert vil kroppen bli vant med denne aktivitetsmengden og fremgang vil bli til vedlikehold. Ønsker man da å fortsette fremgangen må man øke belastningen ved å gå fortere eller i mer ulendt terreng – kanskje samle noen av disse 10.000 skrittene i lengre, sammenhengende gåturer.


Kan disse 10.000 skrittene erstatte en treningsøkt?

Det kommer helt klart ann på hva dine treningsmål er! Om målet er generelt bedre helse viser punktene over at ja det kan det.


Er det nyttig om man ønsker å gå ned i vekt?

Avhengig av hvor fort du går, alder og vekt forbrenner man mellom 400-600 kalorier ved å gå 10.000 skritt. Ønsker du å gå ned 0,5 kilo i uka trenger du et kaloriunderskudd på 500 kalorier om dagen, så å 
øke 

aktiviteten med 10.000 skritt er en veldig enkel måte å gjøre dette på. Jeg må da pressisere at om du kjøper en skritt-teller i dag og kartlegger at du går 6000 skritt i løpet av en vanlig hverdag må du nå 16.000 om dagen for å skape et kaloriunderskudd.


Er det nok?

For mange er det er det et stort helseløft å gå 10.000 skritt om dagen. Noe så enkelt som å gå! Så ja, jeg vil faktisk si at for utrolig mange er det nok. Og ikke bare det, kanskje det er det som skal til for at man på sikt ønsker mer aktivitet inn i hverdagen sin?


Planlegg din egen suksess! 

Er et uttrykk jeg virkelig elsker. For selv om jeg liker å sette meg hårete mål vet jeg at man kan komme like langt her i livet ved å sette seg små mål som man vet man kan oppnå. Man må lære å krabbe før man kan løpe.

Hva skal til for å klare å gå 10.000 skritt om dagen?

Vel i dag har jeg sittet på rumpa i nøyaktig 9 timer! Jeg har gått fra kontoret til kantinen og opp igjen, til do og fem minutter til toget. Det er 3051 skritt. Jeg skal klare 10.000 i dag, selv om det bare er 5 timer igjen av dagen min!


Så 10.000 skritt om dagen når du ved å:

– Ta trappen

– Parker litt lengre unna på butikken

– Reis deg opp en gang i timen og ta en runde på kontoret

– Avtal en gående lunsjpause med en kollega

– Litt husarbeid


Husk at du kan lagre dine favorittinnlegg direkte på mobilen med gratisappen Bloglovin 


HER


Følg meg gjerne på Snapchat 

(Fitfocuse) 
for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge 

Facebook 
siden min 


HER

Stort Smil

Desiree

19. september 2016 | Kropp

Kommentarer (1)

Comments are closed.