1 uke på periodisk faste – hvordan gikk det?

5. august 2017 | Ernæring

Ok, så ikke en hel uke – fem dager, men jeg bestemte meg i natt for å avbryte uka, rett og slett fordi jeg våknet på natten og var så sulten at jeg var helt dårlig.

Målet mitt med å teste dette spisemønsteret var jo heller ikke å gå ned i vekt, men det har jeg gjort. På tross av at jeg jobbet hardt for å holde kalori regnskapet i balanse. Dessuten følte jeg at jeg har erfart nok disse dagene til at jeg kan skrive litt om hvordan det er å leve på periodisk faste.

Så litt om det vi skal se på i dette innlegget:

Hva er periodisk faste?

Hva er formålet med periodisk faste?

Hvem kan det passe for?

Hvordan gjennomføres det?

Mine erfaringer fra «uka»

Deres spørsmål og svar fra uka

Hva er periodisk faste?

Periodisk faste er et spisemønster hvor alle måltider spises innenfor et bestemt antall timer på dagen, også kalt spisevindu. Dette Resten av dagen faster man.

 

Hva er formålet med periodisk faste?

Formålet med periodisk faste er som ved flere andre type spisemønste/dietter å skape god blodsukkerkontroll, hormonbalanse og økt fettforbrenning.

 

Hvem kan det passe for?

Periodisk faste passer for deg og trives med å spise få, men større måltider i løpet av dagen, som ikke er spesielt glad i frokost og som synes det er stress å huske å spise jevnt og trutt dagen igjennom.

 

Hvordan gjennomføres det?

Periodisk faste kalles også for 16:8 dietten, fordi du faster i 16 timer før du har et vindu på 8 timer hvor dagens behov for kalorier og næring skal inntas. Hvordan du legger opp fasten er opp til deg.

Eksempler:

FASTE 20:00 – 12:00

SPISEVINDU 12:00 – 20 :00

Hvor mange måltider du spiser innenfor dette vinduet er helt opp til deg. Alt mellom 1 og 4 er vanlig.

Det er så klart ikke likegyldig hva slags mat man spiser. For å klare å dekke hele dagens behov i det lille vinduet og sikre god metthetsfølelse er det viktig å spise mat som gir metter lenge. Dette er grunnen til at mange som lever etter Periodisk faste spiser lavkarbo eller tilnærmet lavkarbo. Og er målet vektreduksjon må man fremdeles tenke på balansen mellom kalorier inn kontra kalorier ut.

Middags grateng

Mine erfaringer fra «uka»

Allerede da jeg startet denne uka visste jeg at periodisk faste nok ikke er noe for meg. Selv om jeg ikke er noe frokostmenneske er kl.12 veldig sent for meg å spise dagens første måltid, og jeg er ikke en type person som trives med få, store måltider.

Jeg inntar typisk dagens første måltid i ti tiden og småspiser meg dagen igjennom. Siste måltid blir ofte spist i ni, ti tiden, så veldig annerledes enn periodisk faste.

Det gikk overraskende lett å vende seg til å utsette dagens første måltid. Dag en og to var værst, resten gikk som en drøm. En annen overraskelse var at jeg ikke på noe som helst tidspunkt i løpet av uka fikk lyst på noe søtt! Jeg er en skikkelig søtmoms, så det var virkelig uventet.

I forhold til metthetsfølelse var det heller ikke noe problem å spise 2 større måltider i løpet av dagen + 1-2 snacks, jeg ble stappmett!  For meg var det heller et problem å skulle spise så mye mat på en gang! Jeg trives som sagt best med å spise litt hele tiden 😉

Jeg forsøkte å løse dette ved å drikke en del av kaloriene mine, pluss øke kaloriinnholdet i maten uten å øke volum ved å tilsette ekstra mye fett, nøtter, oljer, ol. På tross av dette klarte jeg ikke å dekke hele kaloribehovet mitt i spisevinduet – og vekten har gått ned.

Flere skriver at de trives på periodisk faste fordi de ikke trenger å planlegge maten så mye, jeg opplevde det da motsatt, men det handler nok igjen om at dette er nytt for meg og veldig annerledes mitt vanlige spisemønster.

Deres spørsmål og svar fra uka

Hva om man trener på morraen? Er det ikke for lenge å vente med mat til kl.12?

Om man trener i fasten er det anbefalt å drikke BCAA før/under/etter trening og gjerne spise en frukt etter trening.

 

Kan man drikke fett te/kaffe i fasten?

Dette er det delte meninger om. Noen gjør det, noen gjør det ikke. Jeg tror det viktigste å ta med seg herifra er at kosthold er personlig! Du må finne det som fungerer for deg.

 

Kan man drikke sukkerfri saft/brus i fasten?

Dette finner jeg liten informasjon om, og det er mange delte meninger om hvordan sukkerfri drikke påvirker eller ikke påvirker kroppen. Mitt råd om du absolutt vil drikke denne type drikker er å prøve. Om du opplever sult og svigninger i blodsukkeret i etterkant prøv å droppe det – merker du noen forskjell?

 

Burde man ha samme spise vindu hver dag?

Kroppen er nå en gang sånn at vi blir sultne når vi er vant til å spise, så du gjør det lettere for deg selv ved å ha samme spisevindu hver dag.

 

Om jeg spiser utenfor spisevindu, burde jeg flytte fasten?

Om du har spisevindu til kl.20, og du en dag spiser kl.21 synes jeg du skal avslutte fasten når du pleier det, selv om det betyr en time mindre faste. Se svar over.

Nå ser jeg frem til 2 dager med mitt eget kosthold før jeg fra mandag av skal teste Paleo. «Urmannens» kosthold.

Følg meg gjerne uka mi på Instagram og Snapchat  (desireeandersen). Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

 

 

 

 

 

5. august 2017 | Ernæring

Kommentarer (1)

  1. Jeg har nå gått på periodisk faste 5 dager og er veldig fornøyd. Jeg spiser mellom 10.00 -18.00 det fungerer for meg. Føler ikke sult og har gått ned 1,5 kilo. Kommer til å fortsette.

Comments are closed.