SAFTIG SJOKOLADEKAKE, PANNEKAKER OG BRØD | bakt med norske mattradisjoner

23. oktober 2019 | Uncategorized

reklame i samarbeid med Rørosmeieriet

 

Da har vi kommet til siste runde med oppskrifter i samarbeid med Rørosmeieriet – for denne gang. Det har vært en stor glede å ikke bare bli bedre kjent med disse produktene, men bedre kjent med et lite stykke Norsk mattradisjon!

Jeg håper at flere gjennom disse innleggene har blitt inspirert til å se etter sunn matinspirasjon i egen bakgård også, ikke bare på eksotiske plasser!

Fra før av på bloggen finner du disse 3 proteinrike frokostene med Skjørost!

Skjørost er en nesten fettfri ferskost, mild på smak og proppfull av proteiner! Sunn og mettenes. 

Navnet kommer av det gammelnorske ordet ”skyr” som betyr sur. Surmjølksostene har røtter tilbake til viktingtida.

I Røros-traktene serveres skjørost tradisjonelt med rømme eller tjukkmjølk og litt sukker på, vanligvis som tilbehør til spekemat, men jeg skal i dag gi deg 3 gode oppskrifter – hvor jeg har brukt skjørost både for å få et høyere proteininnhold i maten, men også fordi det gir en god konsistens, og mild smak!

Oppskriftene finner du HER

Med Tjukkmjølk har jeg lagd både saftige vafler. Seriøst verdens beste! Og deilige, eltefrie rundstykker.

Tjukkmjølk er både prebiotisk og probiotisk. Hva vil det si?

Det vil si at den både tilfører sunne melkesyrepakterier til tarmen = probiotisk.

Samtidig som den inneholder næring til de gode bakteriene i tarmen = prebiotisk.

 

Tjukkmjølk er lettere å fordøye enn melkeprodukter som ikke er fermentert.

Jeg vet at mange som er følsomme ovenfor laktose fint kan drikke tjukkmjølk. Fermenteringsprosessen gjør nemlig melken lette å fordøye og snill for magen.

I dag kommer mine 3 siste oppskrifter i denne omgang!

En deilig sjokoladekake. Som blir ekstra god på smak og saftig med Tjukkmjølk!

Hjemmelaget proteinkrem på skjørost! Perfekt når du har lyst på noe søtt og sunt.

Og tilslutt noen tykke frokostpannekaker. Laget med tjukkmjølk, grovt speltmel og honning.

SAFTIG SJOKOLADEKAKE – uten sukker og gluten

Ingredienser

  • 200 gram Røros smør
  • 8 ss bakekakao
  • 3 dl sukrin gold
  • 3,5 dl Tjukkmølk med 4% fett
  • 8 dl glutenfri bakemiks eller lyst speltmel *
  • 2 ts bakepulver
  • 2 egg

GLASUR:

Ingredienser

  • 100 gram Røros smør
  • 250 gram sukrin melis
  • 4 ss kakao
  • 1 ts vaniljepulver
  • 2 ss kald kaffe

 

Fremgangsmåte

  • Sett ovnen på 200 grader
  • Smelt smør i en kjele og avkjøl.
  • Pisk egg og sukrin gold til en luftig eggedosis. Rør inn smør, kako, bakepulver og Tjukkmjølk.
  • Visp inn melet litt og litt.
  • Smør en liten langpanne eller en rund springform (24 cm i diameter)  og hell røren over.
  • Stekes midt i ovnen i ca. 20 minutter. Bruk en kniv eller tannpirker for å sjekke om kaken er ferdig før du tar den ut.

Fremgangsmåte

  • Del smøret i terninger og pisk mykt sammen med kakao, vaniljesukker, melis og kald kaffe.
  • Vent til kaken er helt avkjølt før du pynter den

PROTEINKREM MED SMAK AV SJOKOLADE

Ingredienser

  • 2 dl Skjørost
  • 1 liten avokado
  • 4 dadler
  • 5 ss bakekakao

Fremgangsmåte

  • Fjern stenen fra dadlene og hell litt kokende vann over dem. La de stå i ti minutter. Hell vannet fra igjen.
  • Mos alle ingrediensene sammen med en stavmikser. Start med avokado og skjørost – til dette er helt klumpfritt. Tilsett så kakao og dadler.

TYKKE FROKOSTPANNEKAKER

Ingredienser

  • 2,5 dl Tjukkmjølk 1,5% fett
  • 2 egg
  • 2 ss honning
  • 3 dl grovt speltmel
  • 2 ts bakepulver
  • 1 klype salt
  • 1 ts kardemomme

Fremgangsmåte

  • Visp sammen Tjukkmjølk, egg og honning.
  • Bland alt det tørre.
  • Miks sammen det våte og det tørre – la det stå og svelle i 10 minutter.
  • Stekes på middels varme.

Håper du fant noe som fristet!

23. oktober 2019 | Uncategorized

Kommentarer (3)

  1. Tusen Takk for fristende oppskrifter!
    Hva kan man bruke den proteinkremen med sjokolade til f.eks.? Høres «rågod» ut,så kansje bare spise den som den er?

    Med vennlig hilsen
    Liss

  2. Hei Desiré! Dette så kjempegodt ut, jeg har lyst til å prøve meg på flere av oppskriftene. Jeg ville bare foreslå at du opplyser i kakeoppskriften om at dersom man velger å bruke speltmel blir ikke kaken glutenfri. Jeg ser jo at du var satt en * ved speltmel, og regner med at det skyldes nettopp dette, men dessverre er det erfaringsmessig veldig mange som tror at spelt er glutenfritt (Jeg finner til og med jevnlig speltprodukter i «glutenfrihylla» i matbutikker.) og som derfor neppe vil tenke over merkingen – særlig i og med at det står i overskriften at kaken er glutenfri. Dette er bare ment som et forslag, ikke på noen måte som kritikk!

    Ha en fin dag 🙂

  3. Kan eg bruka kokosblomst sukker istaden for sukrin gold? Men kva kan eg bruka i staden for sukrin melis?

Comments are closed.